Redactie Metro
Redactie Metro Relaties & seks 16 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Geliefde van buiten de EU mag snel weer naar Nederland komen

Mensen van buiten de EU en het Schengengebied die een relatie hebben met een Nederlander mogen vanaf 27 juli weer naar Nederland reizen. Het kabinet heeft besloten het inreisverbod te versoepelen voor mensen met zo’n langeafstandsrelatie.

Wel moeten zij kunnen aantonen dat er sprake is van een duurzame relatie. In verband met de coronacrisis gold er een inreisverbod vanuit veel landen buiten Europa. Hierdoor werden geliefden met een langeafstandsrelatie langdurend van elkaar gescheiden. Voor deze mensen maakt het kabinet nu een uitzondering.

Voorwaarden

Vanuit het belang van de gezondheidszorg en de indamming van het coronavirus, zijn aan de regeling wel tal van voorwaarden verbonden. Dat laat minister van Justitie Ferd Grapperhaus weten aan de Tweede Kamer. Zo mag het verblijf maximaal negentig dagen duren en moeten de stellen minimaal drie maanden een relatie hebben. Hier moeten ze dan ook een handgeschreven verklaring over ondertekeningen, waarbij liegen als meineed wordt gestraft.

Terugreis

Ook moet de geliefde van te voren een terugreis boeken. Als mensen uit landen komen met een code oranje, dan geldt een dringend advies voor thuisquarantaine voor veertien dagen. Alle bewijsstukken, verklaringen en eventuele garantstellingen moeten bij aankomst in Nederland aan de douane worden getoond.

Buitenlanders die met een Nederlander zijn getrouwd, mochten de afgelopen tijd al wel naar Nederland reizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.