Erik Jonk
Erik Jonk Relaties & seks 21 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Echt waar, het is vandaag de Nationale Toplessdag

We moeten in Nederland voor echt strandweer even wachten tot later deze week, maar het is vandaag toch echt de Nationale Toplessdag.

Deze Toplessdag wordt voor de derde keer gehouden en staat in het teken van trots zijn op je eigen lichaam en bodyshaming. Uit onderzoek van Blootgewoon! blijkt dat veel vrouwen niet (meer) topless zonnen uit onzekerheid over hun eigen lichaam. BlootGewoon! is een onderdeel van NFN Open & Bloot, de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland heeft ruim 58.000 leden.

Want hoe gewoon topless zonnen zo’n 25 jaar geleden nog was, tegenwoordig zie je het bijna niet meer, stelt Blootgewoon!. In een statement: „En dat is zonde, want uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de Nederlandse vrouwen wél graag topless wil zonnen, maar dat nauwelijks doet. Blote borsten op het strand horen bij Nederland. Niet alleen op de Nationale Toplessdag en niet alleen op het strand, maar op elke zonnige zomerse dag én ook bij de recreatieplas bij jou om de hoek of in de achtertuin.”

Online campagne over Toplessdag

„Omdat we dit jaar niet met een groep vrouwen op het strand kunnen verzamelen, is er een online campagne gestart”, geeft de organisatie aan. „Het doel van de campagne is om vrouwen bewust te maken dat ze keuzevrijheid hebben om te zonnen hoe ze willen en (weer) van hun lijf te leren houden.”

Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot, ziet vooral dat vrouwen onzeker zijn. „Al die perfecte vrouwenlijven in de (sociale) media geven een scheef beeld van hoe een vrouwenlijf er écht uit ziet. Dat maakt vrouwen onzeker, ze denken dat ze niet ‘mooi’ genoeg zijn. Daarnaast wordt het lichaam van de vrouw veel geseksualiseerd, dat vind ik een ernstig maatschappelijk probleem. Ook de angst om gefilmd of op de foto gezet te worden door wildvreemden weerhoudt vrouwen van topless zonnen. Als blote borsten weer op een ‘echte’ manier in de media komen en zichtbaar zijn op het strand en op andere plekken, dan is het toch ook niet meer interessant om ze op te foto te zetten?”

Bodyshaming is een probleem

Bodyshaming is een breed maatschappelijk probleem, vindt de initiatiefnemer van de Nationale Toplessdag. Kritiek geven op het uiterlijk van een ander (of van jezelf) gebeurt aan de lopende band. „Tijdens de online campagne zien we het ook gebeuren”, vertelt Christine Kouman. „We lezen reacties van vrouwen die vinden dat oudere vrouwen echt niet meer topless moeten zonnen of dat topless zonnen echt heel lelijk is, omdat ‘alles los’ hangt. Dit soort opmerkingen zijn erg kwetsend en vaak hebben vrouwen zelf niet door dat ze anderen daar onzeker mee maken. We vinden echt dat dit moet stoppen.”

https://www.instagram.com/p/CBr0UDkIVR4/

Discussie via Facebook

Als onderdeel van de online campagne in aanloop naar de Nationale Toplessdag is BlootGewoon! een Facebookgroep gestart voor vrouwen met de naam ‘Zonnen zonder Topje’. Op dit moment hebben 340 vrouwen zich aangesloten die openlijk hun twijfels en ervaringen delen. Ze gaan de discussie aan en helpen elkaar bij het maken van eigen keuzes.

Lees ook: Rechtszaak omdat vrouw thuis topless rondliep

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.