Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 21 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Betogers Malieveld Den Haag aangehouden omdat ze niet wilden weggaan

De politie heeft zeven betogers tegen de coronamaatregelen vanmorgen aangehouden omdat ze niet van het Malieveld in Den Haag wilden vertrekken. Dat gebeurde in opdracht van burgemeester Johan Remkes, meldt de politie.

De zeven waren volgens een politiewoordvoerder duidelijk herkenbaar als demonstranten. Zo hadden ze flyers, spandoeken en megafoons bij zich. De betogers zijn meerdere keren aangesproken, gewaarschuwd en opgeroepen het terrein te verlaten, maar dat weigerden ze, aldus de politie.

Malieveld werd rustiger

Er waren ook andere groepjes mensen die duidelijk herkenbaar waren als demonstranten. Die zijn volgens de woordvoerder wel vertrokken. „Het beeld op het Malieveld is nu rustig”, aldus de politiewoordvoerder.

Een foto van een demonstrant op het Malieveld
Een demonstrant zondagochtend op het Malieveld, ondanks een verbod van de gemeente. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Op en rond het Malieveld is veel politie. Op het gras zitten meerdere groepjes mensen. Die worden door de politie verzocht om te vertrekken. Sommigen geven gehoor aan dat verzoek. Anderen doen dat niet. Op het Malieveld zijn ook groepjes mensen om te sporten.

Vrees voor wanordelijkheden

De gemeente Den Haag besloot vrijdag de voor zondag geplande demonstratie van de groep Virus Waanzin te verbieden nadat was gebleken dat er niet honderd, maar tienduizend bezoekers werden verwacht.

Een foto van demonstranten op het Malieveld
Het was enige tijd wat druk met demonstranten op het Malieveld, maar de rust keerde snel terug. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Dat maakte het volgens de gemeente heel moeilijk om nog 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook zorgt het voor een „vrees voor wanordelijkheden”, aldus de gemeente.

„Ook alternatieve vormen van deze demonstratie zijn niet toegestaan. De politie zal mensen die alsnog komen aanspreken, waarschuwen en zo nodig zal worden gehandhaafd”, twitterde de gemeente.

Ook in onder meer Amsterdam kreeg Virus Waanzin geen toestemming om te betogen.

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Betogers Malieveld Den Haag aangehouden omdat ze niet wilden weggaan
Sluiten