Sofie Smulders
Sofie Smulders Relaties & seks 21 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Zoek niet naar de ware, vind iemand die bij je past

De ware vinden – als je daar überhaupt al in gelooft – is een hele opgave. Gewoon iemand tegenkomen met wie je die bijzondere klik hebt, is namelijk al lastig. Monica Wardenaar schreef het boek Jij Past Echt Bij Mij, waarin ze volgens de menstype-methode uitlegt hoe je die persoon vindt die bij je past. Geen nood, het zijn er meer dan een.

Aan het uiterlijk kun je zien of je met iemand een goede match bent, vertelt Wardenaar. De door haar gebruikte methode is gebaseerd op het enneagram van menstypes, die geclassificeerd zijn aan de hand van aangeboren eigenschappen. Er zijn zeven klassieke types en zes combinatietypes. Mocht je nu denken: ‘ah, zoiets als sterrenbeelden’, dat is iets anders, legt Wardenaar uit. Maar de oorsprong ligt wel bij de planeten en hun stand op het moment dat je geboren werd. „Bij Venus past het beste een Mars of een andere Venus. Deze karakters zijn een match.”

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1491951424205900&set=a.231065140294541.53409.100001731711499&type=3&theater

„Wat interessant is”, gaat Wardenaar verder. „Je kunt aan het uiterlijk zien of iemand bij je past. Neem bijvoorbeeld Edwin van der Sar, die heeft een bepaald soort uiterlijk. Weer heel anders dan Guus Meeuwis. Dus bij die twee types horen andere soort types die bij elkaar passen aan het uiterlijk van Edwin kun je in grote lijnen aflezen wat zijn karakter is: serieus. Terwijl Guus meer een gezelligheidsmens is. Dat zie je. Zo is Waylon ook weer een heel ander type, die wil graag in het middelpunt staan.” Misschien een tikkie oneerbiedig, maar Wardenaar vergelijkt het met het duidelijke verschil tussen een poedel en een Duitse herder. Ook daarbij zie je direct wat het verschil is en kun je aan het uiterlijk in grote lijnen zien wat het karakter van de hond is.

Jij past echt bij mij

Met het boek in handen ga ik aan de slag. Terwijl ik door de beschrijvingen van de 7 klassieke typen en 6 combinatietypen blader, kom ik er niet direct uit wat ik nu voor type ben. Judge a book by its cover gaat volgens deze theorie wel op. Niet omdat het uiterlijk op zich hetgeen is dat telt, maar omdat je aan de hand van het uiterlijk kunt bepalen welke type bij jou past. Maar ook wat voor type je zelf bent.

Bij de eerste stap van het bepalen van je menstype, leg je je figuur en je gelaatstrekken onder de loep. Daarna kijk je naar je karaktereigenschappen. Zo ontdek je of je een klassiek of gecombineerd type bent. Als je erachter bent welk menstype je bent – volgens mij ben ik zelf een Mercurius of een van de hiermee gecombineerde types – is het tijd om te ontdekken met wie je een match bent. Deze personen ook daadwerkelijk herkennen is best een kunst, maar je raakt eraan gewend.

Wardenaar: „Je gaat het ook echt zien. De mensen die het boek hebben gelezen, zien het al snel. En dat terwijl je er nooit echt op hebt gelet. Het opent ook je ogen, als je dit gaat doen, zie je veel meer potentiële types.” Dat betekent dus dat je ook kunt gaan tinderen met dit type in je hoofd. Maar vergis je niet: „Soms is dat lastig om te zien, omdat mensen geen goede foto maken”, waarschuwt Wardenaar. Je kunt online wel snel zien welk type niet bij je past en daarmee verklein je de kans op een ongemakkelijke date.

Zoek naar de klik

Een relatie aanhouden omdat je iemand zo knap vindt en verwachten dat die klik later nog komt, werkt volgens Wardenaar niet. „Je hebt met iemand wel of geen klik. Dat is in een relatie heel belangrijk en dus ook als je gaat daten. Denk je: hij ziet er wel goed uit, maar de klik is er niet, dan is het qua types wat haar betreft geen match. „Als de basis goed is, heb je gewoon veel meer kans op een goede relatie. Verliefdheid heeft alles te maken met hormonen, maar daarna zie je alles anders”, legt Wardenaar uit. „Juist een fractie daarvoor moet je de juiste keuze maken. Dat kan je een hoop ellende en verdriet schelen.”

Wardenaar sprak een hoop mensen die de typologie al toepassen en zegt dat veel van hen er echt iets aan hebben. „Het boek is ook een eye-opener voor mensen die al een relatie hebben. Ze vonden het herkenbaar dat je in een relatie moeite kunt hebben met bepaalde karaktereigenschappen van je partner. Door het boek zien ze in dat sommige karaktereigenschappen aangeboren zijn en ze proberen elkaar niet meer te veranderen. Het is een andere manier van kijken naar relaties en potentiële lovers.” Leg dat wensenlijstje dus opzij: iemand die de verkeerde sokken aanheeft, kan best jouw type zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.