Metro
Metro Reizen 28 okt 2020 / 13:14 uur

Mogelijk negatief reisadvies voor wintersportvakanties

Van plan om op wintersport te gaan? Misschien kun je beter nog even wachten met boeken. Het Outbreak Management Team (OMT) verwacht namelijk dat er een negatief reisadvies zal gaan gelden voor skigebieden.

De kans is groot dat de corona-uitbraak nog niet onder controle is, wanneer veel Nederlanders op vakantie willen naar wintersportgebieden. Daarom verwacht het OMT, dat de overheid adviseert over de aanpak van de coronacrisis, dat Nederlanders afgeraden zal worden af te reizen naar zulke gebieden.

Alleen op vakantie met gezin

Het OMT stelt voor dat mensen alleen nog met hun eigen gezin op vakantie kunnen gaan, en dat reizen met anderen worden ontraden. Ook moet het kabinet de maximale omvang van groepen bespreken.

Daarnaast moeten Europese landen afspraken maken met elkaar, over het sluiten van restaurants en cafés en het verbod op feesten. Het OMT wil ook dat er gerichte voorlichting komt voor groepen, over de coronaregels. Ouderen zouden voorgelicht moeten worden „over de risico’s van overwinteren in het buitenland”.

Als mensen dan toch op vakantie gaan, moet er strenger gecontroleerd worden of zij wel in quarantaine gaan. „Zo mogelijk door registratie van reizigers na thuiskomst en actieve monitoring om handhaving te optimaliseren”, stel het OMT voor. Na de zomervakantie is slechts een kwart van de reizigers in quarantaine gegaan. Sneltesten zijn hier geen alternatief voor, benadrukken de deskundigen, en een sneltest heeft ook geen invloed op de duur van de isolatie.

‘Honderden personen besmet tijdens vakantie’

Als mensen naar het buitenland gaan, bestaat het risico dat ze daar besmet raken en het virus mee naar Nederland nemen. Volgens het OMT zijn „vele honderden, vooral jongere personen” tijdens de zomervakantie besmet geraakt. Terug in Nederland hebben ze het virus vervolgens overgedragen aan anderen. „Hoe groot de impact op de epidemie is geweest is niet met zekerheid te bepalen”, aldus het OMT.

Lees ook: ‘Gigantisch’ hoog koraalrif ontdekt in Australië

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mogelijk negatief reisadvies voor wintersportvakanties
Sluiten