Metro
Metro Binnenland 28 okt 2020 / 07:55 uur

Binnen 15 minuten de uitslag: kabinet wil 25 testlocaties voor sneltesten

Waar je nu nog tot 48 uur (en in sommige gevallen nog langer) moet wachten op de uitslag van je coronatest, krijg je binnenkort misschien wel binnen een kwartier de uitslag. Er komen namelijk 25 testlocaties voor sneltesten. Minister Hugo de Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat het kabinet het aantal testmogelijkheden flink wil verruimen. De eerste sneltestlocaties moeten eind volgende maand worden geopend.

Daarnaast komen er zeven extra grote testlocaties waar normale en meerdere soorten sneltesten worden aangeboden. Daarover wordt gesproken met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven.

Ook gaat de GGD onderzoeken of er ook wijkgericht getest kan gaan worden. „Hierbij kunnen mobiele units helpen, door deze in te zetten op plekken waar de prevalentie hoog is en/of bij uitbraken”, schrijft de minister.

Opschalen

Nieuwe en extra testlocaties betekent ook meer personeel. Militairen gaan daarom helpen in de opstartfase, heeft het ministerie van Defensie met VWS afgesproken. Ook wordt met het bedrijfsleven samengewerkt voor het aanleggen van de nieuwe testlocaties.

„Het opschalen van de basis testinfrastructuur moet er zo snel mogelijk toe leiden dat we voor alle mensen met klachten een doorlooptijd behalen van maximaal 2x 24 uur tussen het maken van een testafspraak en het ontvangen van de uitslag”, zegt De Jonge.

De minister wil ook bedrijven en instellingen helpen bij het sneltesten van het eigen personeel. Daarnaast komt er onderzoek naar thuistesten. De eerste proeven hiermee zullen niet eerder zijn dan in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Er worden op dit moment gemiddeld ruim 62.700 coronatesten per dag afgenomen. De Jonge verwacht dat voor het einde van november 90.000 tests per dag worden gedaan. „Dit staat los van de introductie van sneltesten”, meldt hij. Begin volgend jaar is het streven om 100.000 tot 130.000 testen per dag af te kunnen nemen.

Mogelijk teststraat Schiphol

Eén van de nieuwe teststraten komt waarschijnlijk op Schiphol. Reizigers kunnen zich vlak voor vertrek laten testen op corona, zodat ze veilig op vakantie kunnen. Volgens bronnen zou de teststraat in de parkeergarage P3 komen, die normaal voor lang parkeren is gereserveerd, maar nu praktisch leeg staat door 70 procent teruggang in passagiers.

Het ministerie van VWS maakt alle plekken voor nieuwe ’XL-teststraten’ en sneldiensten vandaag bekend. Gisteren wilde een woordvoerder het nieuws nog niet bevestigen, maar ingewijden doen dat wel. Tegenover De Telegraaf vertellen zij dat Schiphol inderdaad een grote teststraat krijgt. De teststraat is niet alleen voor reizigers, maar ook voor automobilisten op de A4 en inwoners van de Randstad.

Afgelopen zomer was er een proef met een kleine teststraat in aankomsthal 3 op Schiphol.

Lees ook: Campagnewebsite Trump even gehackt: ‘Wereld heeft genoeg van nepnieuws’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Binnen 15 minuten de uitslag: kabinet wil 25 testlocaties voor sneltesten
Sluiten