Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Reizen 24 mei 2020 / 12:35 uur

Op safari? Dat kan gewoon, met VR en voor het goede doel

In tijden van corona zit een verre reis er even niet in. Maar op safari naar Afrika gaan? Dat kan gewoon. Thuis in je luie stoel en je steunt er ook nog een goed doel mee.

Afrikaspecialist Matoke Tours heeft zelf safarivideo’s geproduceerd in Virtual Reality (VR). De virtuele safari’s zijn thuis – volgens de organisatie – „levensecht te beleven in combinatie met de Virtual Gorilla bril“. De bril wordt per post verstuurd en zo haal je Afrika naar de Nederlandse huiskamer toe. Overigens is een reis voorbereiden via VR al geen uitzondering meer. In tijden waarin het nog kon maakten reislustigen thuis alvast kennis met de eventuele vakantiebestemming.

Bril in dertig tellen in elkaar gezet

„Nu onze klanten niet meer naar Afrika kunnen, halen we de safari in Afrika naar Nederland toe. Daarom hebben we de bril ontworpen”, zegt Paul Gevers, directeur van Matoke Tours (Den Bosch). „De bril kan je eenvoudig uitpakken en binnen dertig seconden in elkaar zetten. Je schuift je telefoon erin en via onze website of YouTubekanaal bekijk je filmpjes thuis in virtual reality.”

Naast de ontwikkeling van de VR-bril heeft de reisorganisatie ook zelf de 360 graden-videoproducties gemaakt, in samenwerking met een filmbedrijf uit Amsterdam. Zo komen gebruikers van de bril oog in oog te staan met zeldzame berggorilla’s in het Afrikaanse regenwoud en ervaart men hoe het is om te overnachten in één van de lodges van Matoke Tours. Ook volgt er een ontmoeting met Big Sam, een gids die de reizen begeleidt. Omdat er op dit moment amper reizen worden geboekt, benut Matoke Tours op deze manier om de mensen warm te houden voor een toekomstige trip naar Afrika. „Op deze manier kunnen reizigers ervaren hoe het is om juist met óns door Afrika te reizen.”

Niet gratis, wel voor het goede doel

Matoke Tours vraagt 12,50 euro voor het opsturen van de bril. Gevers: „100 procent van deze opbrengsten worden gedoneerd aan de freelance chauffeurs die voor Matoke Tours in Afrika werken en nu al enige tijd zonder inkomsten zitten.” Met de actie wordt gehoopt om minstens 5000 euro voor de chauffeurs op te halen.

De Bossche reisorganisatie heeft zwaar te kampen met de gevolgen van de coronacrisis. „Sinds 12 maart is de omzet met 99 procent gedaald, een enorme domper voor iedereen die bij onze organisatie betrokken is. Ondanks het negatieve sentiment over vouchers en verre reizen, merken we gelukkig dat veel klanten willen omboeken naar volgend jaar en nog steeds op reis willen. Voor deze periode hadden we veel familiereizen geboekt naar Afrika. Ouders en kinderen verheugden zich al maanden of soms jaren op het maken van die gezinsreizen, nu valt alles in het water. We hopen dat we vooral ook de kinderen blij kunnen maken met het opsturen van de bril.”

De VR-bril kun je hier bestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op safari? Dat kan gewoon, met VR en voor het goede doel
Sluiten