Emma Jansen
Emma Jansen Health & mind 13 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Benieuwd hoe een orgasme of bevalling klinkt? Deze bekkenbodem-playlist onthult het

Veel vrouwen kennen de pijn van menstruatie, het genot van een orgasme of alle emoties die bij een bevalling komen kijken. Het is voor elk persoon anders en voor de mannen is het iets wat moeilijk te begrijpen is. Heb je er ooit aan gedacht om van je menstruatie een liedje te maken? Welke genre zou dat dan zijn? Hardrock misschien?

Elvie, een gezondheidsapp voor vrouwen, heeft een bekkenbodemafspeellijst gemaakt. Deze playlist probeert het geluid van de bekkenbodem tijdens bijvoorbeeld een bevalling na te bootsen. Het is misschien niet een idee waar je zelf op gekomen zou zijn, maar het klinkt toch wel erg interessant. Maar waarom een afspeellijst? Elvie wil graag dat vrouwen meer bewust worden van hun bekkenbodem en de vele functies daarvan. Uit onderzoek van de vrouwenapp bleek dat bijna een derde van de vrouwen in het Verenigd Koninkrijk weinig tot geen kennis heeft over hun bekkenbodem. Daarnaast zegt bijna de helft van de ondervraagden dat ze er niets aan zouden doen als ze problemen met hun bekkenbodem zouden ervaren.

De afspeellijst is gemaakt in samenwerking met singer-songwriter Jazz Morley en bevat drie nummers. Het orgasmenummer begint, volgens de beschrijving, dromerig en ontspannen. Dit is om de ‘ontspannen toestand van de bekkenbodem weer te geven, terwijl het bloed naar de geslachtsorganen stroomt’. Het moment dat de spieren van de vagina strakker worden, verandert de toon van de muziek. Het wordt alsmaar sterker. ‘De muziek komt overeen met de snelheid en de trilling van de samentrekking van de bekkenbodem door zich te nestelen in ritmische golven en pieken’, luidt de beschrijving.

Maar hoe klinkt een zwangerschap en bevalling dan?

Bij het lied van de zwangerschap en bevalling is de verzwakking van de bekkenbodem hoorbaar door middel van een geleidelijk dalende toonhoogte. ‘Terwijl de baby door de bekken naar beneden wordt geduwd, worden de bekkenbodemspieren langer en strekken ze uit’, staat in de beschrijving. ‘Hier worden de lage tonen tijdelijk opgetild en zijn er zwevende snaren te horen’. Je hoort dan een heel laag, bijna toonloos slepend geluid dat staat voor een bekkenbodem met minder elasticiteit na de bevalling.

En dan hebben we nog de bloederige en krampende week van de menstruatie, die voor velen geen pretje is. Wellicht kun je je vinden in het geluid van je bekkenbodem tijdens die periode. Het begint bij een ‘ritmisch laag kloppen’ dat de verlaagde bekkenbodem weerspiegelt. ‘De toon van het lied wordt sterker naarmate je de luteale-fase in gaat’, omschrijft Morley bij het lied. Deze fase zit tussen je ovulatie en de eerste dag van je menstruatie. Dit is tevens het moment dat vrouwen hun menstruatieklachten, zoals rugpijn en krampen, kunnen ervaren.

Train je bekkenbodem

„Ondanks dat het van cruciaal belang is voor vrouwen, wordt de gezondheid van de bekkenbodem nog steeds vaak over het hoofd gezien. Daarnaast wordt er weinig tijd in geïnvesteerd”, vertelt Tania Boler, oprichter van Elvie. „Dus misschien is het niet verrassend dat zoveel vrouwen niet veel weten over deze spier.”

Boler vertelt dat ze bij Elvie een eigen bekkenbodemtrainer hebben gebouwd, zodat ze vrouwen hun bekkenbodem laten visualiseren en zodat ze die correct trainen. „Het is zo’n cruciaal onderdeel van het lichaam waar zoveel vrouwen niets vanaf weten. Deze afspeellijst geeft je een kijkje van binnenuit. We hopen dat vrouwen leren welke rol hun bekkenbodem speelt in hun gezondheid”, sluit Boler af.

Marcel en Gijs snappen weerstand bij Caroline van der Plas tegen uitkoopregeling niet: ‘Niet zo zuchten’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.