Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Health & mind 18 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Geen ochtendmens? Deze ochtendrituelen zorgen gegarandeerd voor een topdag

De ochtend is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de dag. Het bepaalt namelijk hoe je je de rest van de dag voelt. Maar hoe begin je je dag goed? Deze ochtendrituelen zorgen gegarandeerd voor een topdag.

Opstaan kost je dan een stuk minder moeite.

Deze ochtendrituelen zorgen voor een topdag

1. Bereid je ochtend voor

Een topdag begint eigenlijk al de avond van te voren. Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf, door de spullen die je de volgende dag nodig hebt, alvast klaar te leggen. Denk aan je tas, je ontbijt en je kleding. Probeer ook bijna iedere avond op een vast tijdstip te gaan slapen.

2. Doe een ademhalingsoefening

Je ademhaling is één van de beste en goedkoopste instrumenten om de dag ontspannen te beginnen. Neem daarom ‘s ochtends de tijd om een ademhalingsoefening te doen. Je hebt er niet meer dan een paar minuten voor nodig.

Geen idee hoe je moet beginnen? Breng jezelf dan tot rust door te ademen op de bewegingen van dit plaatje. Adem in als het figuur groot wordt en adem uit als het klein wordt. Zorg dat je ademhaling zo laag mogelijk is, dus adem vanuit je buik.

3. Let op je eerste gedachte

Sta je weleens stil bij je allereerste gedachte als je wakker wordt? Deze gedachte zet namelijk de toon voor de rest van de dag. Je hebt zelf in handen of je de dag positief of negatief begint. Denk dus niet ‘is het nóg geen weekend?’ als je wekker gaat, maar ‘yes, weer een nieuwe dag!’

Als je eerste gedachte niet meteen zo positief is, probeer je dan bewust te zijn van je tweede gedachte. Er wordt wel gezegd dat je laatste gedachte in de avond, je eerste gedachte in de ochtend is. Ga dus ook met een positief gevoel slapen.

4. Begin de dag in stilte

Op een gemiddelde dag krijgen we meer dan genoeg prikkels binnen. Niet alleen in het openbaar vervoer of op de fiets, maar ook door onze smartphone en alle sociale media. Een goede tegenhanger voor al deze drukte is de dag in stilte beginnen.

Zet je wekker (iets) eerder om te mediteren of gewoon een paar minuten met je ogen dicht te zitten. Doe dit meteen als je uit bed stapt, zodat je niet in de verleiding komt om eerst op je smartphone te kijken.

5. Lees een inspirerend boek

Veel mensen gebruiken hun smartphone ook als wekker. Heel handig, maar het is dan wel verleidelijk om eerst op social media te kijken voordat je uit bed stapt. Tel deze minuten bij elkaar op en je bent zo 10 minuten of langer aan het scrollen.

Laat je telefoon eens links liggen en gebruik deze tijd om een inspirerend boek te lezen. Je begint zo met veel meer inspiratie aan je dag en hebt ook meteen iets te vertellen aan je collega’s bij de koffieautomaat.

6. Loop stressvrij de deur uit

Voel je je gestrest als je opstaat, maar heb je weinig tijd om een ademhalingsoefening te doen? Dan is de Hayo’u methode iets voor jou. Deze methode helpt je ontstressen, waardoor je de dag een stuk relaxter begint.

Het werkt als volgt: eerst schud je 20 seconden met je lichaam, daarna trommel je 20 seconden met je vuisten op je lichaam en tenslotte twist je 20 seconden. Het ziet er gek uit, maar het heeft wel meteen effect.

Ben je een chaoot? 6 onmisbare tips voor chaotische mensen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.