Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Lifestyle 16 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Ben je een chaoot? 6 onmisbare tips voor chaotische mensen

Afspraken vergeten, je sleutels overal laten slingeren en standaard een ontploft huis. Het leven van een chaoot is niet altijd makkelijk, maar daar kan zeker iets aan gedaan worden: meer structuur in jouw leven aanbrengen.

Wil je meer structuur? Volg dan deze tips.

6 tips voor meer structuur

1. Een vast ritme = meer structuur

Elke dag op een ander tijdstip opstaan en gaan slapen, kan je leven chaotischer maken dan nodig is. Net zoals steeds op andere momenten eten of sporten. Houd je daarom zoveel mogelijk aan een vast ritme. Creëer een ochtend- en avondroutine en probeer iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip te eten. Wijk in het weekend niet te veel van dit ritme af. Door meer regelmaat in je leven te brengen, creëer je namelijk automatisch meer rust.

2. Doe een braindump

Loopt je hoofd over van alles wat je nog moet of wilt doen? Maak dan een braindump. Dit houdt in dat je alles wat er in je hoofd omgaat op papier zet. Van die ene verjaardag die je niet moet vergeten tot de boodschappen voor het avondeten. Het fijne aan een braindump is dat je gedachten uit je hoofd zijn, waardoor je er (even) niet meer aan hoeft te denken.

3. Stel prioriteiten

Als je chaotisch bent, betekent dat vaak dat je te veel ballen in de lucht wilt houden. Ga na wat voor jou echt belangrijk is en maak keuzes. Vind je het moeilijk om te kiezen? Het helpt soms om te doen alsof je leven al bijna voorbij is. Dat klinkt heel beladen, maar komt erop neer dat je jezelf de volgende vraag stelt: ‘Wat had ik echt niet willen missen?’ Focus je alleen op de dingen die er voor jou echt toe doen.

4. Zeg vaker ‘nee’

Chaos zorgt ervoor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dan nog belangrijker dat je niet te snel overal ‘ja’ tegen zegt. Een handige truc om niet te veel hooi op je vork te nemen, is door jezelf bedenktijd te gunnen. Als iemand je iets vraagt, zeg dan dat je nog even over het antwoord moet nadenken. Zo laat je ook meteen zien dat je de vraag serieus neemt.

5. Breek de dag op in stukjes

Door een overvolle agenda verlies je eerder het overzicht. Breek de dag daarom op in kleine stukjes en werk vervolgens langzaam naar je doel toe. Zo kun je de ochtend het beste besteden aan taken waar je veel concentratie voor nodig hebt. Reserveer hier desnoods tijd voor in je agenda. Gebruik de middag voor afspraken of dingen die je moet regelen.

6. Bereid de week voor

Door erbij stil te staan wat je komende week te wachten staat, is er een kleinere kans dat je dingen over het hoofd ziet. Neem bijvoorbeeld elke zondag een paar minuten om je in agenda te kijken. Zijn er dingen die je nog moet voorbereiden of regelen? Schrijf het op en ga er eventueel later mee aan de slag.

Psycholoog Thijs: ‘Druk zijn is een statussymbool’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.