Judith Tielemans
Judith Tielemans Health & mind 9 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe je de beste versie van jezelf wordt, of juist niet: 5 tips

Iedereen wil tegenwoordig zoveel mogelijk succes, geluk en liefde behalen. Maar staat de zoektocht naar ‘jezelf vinden’ je juist niet enorm in de weg? Volgens de auteur van het boek Hoe je de beste versie van jezelf wordt moet je niet te ver gaan in die zoektocht. Toch blijven er genoeg trucjes over waarmee je jezelf kunt blijven uitdagen.

In het nieuwe boek van Raymond de Looze, Hoe je de beste versie van jezelf wordt – en waarom je dat vooral niet moet willen, omschrijft hij hoe je verschillende methodes het beste kunt toepassen, zonder te verdrinken in de prestatiemaatschappij. Een boek zonder pasklare antwoorden of stappenplannen, maar met confronterende vragen die je een nieuw perspectief opleveren.

Volgens Looze is het boek een beetje een tegenreactie op het cliché van zelfhulpboeken. „Het is niet zo dat je op een dag door een grote marmeren poort stapt en je opeens de beste versie van jezelf bent”, vertelt de auteur. „We denken te leven in een maakbare wereld, waarin er wordt gedacht dat als je een stappenplan volgt, je er dan wel komt. Dat is een valse belofte.”

Hoe je de beste versie van jezelf wordt, of juist niet: 5 tips

Toch wil het ook niet zeggen dat je dan maar de hele dag op de bank moet gaan liggen. „Ik hoor ook weleens mensen zeggen: ‘Je bent al helemaal goed zoals je bent’. Maar als dat je vertrekpunt is, gaat er ook iets mis. Het is tof om jezelf uit te dagen en doelen te behalen. De uitdaging is om daarbij een goede balans te vinden.”

Deze 5 tips van de auteur kun je gebruiken om bezig te blijven met persoonlijke ontwikkeling:

1. Genieten van ontwikkeling

„Maak er wat moois van, zonder de druk: ‘Ik moet alles uit mijn leven halen’. Je schiet er niks mee op om constant te oordelen over jouw ontwikkeling. Sommige mensen hebben heel duidelijk een overtuiging dat je een ‘purpose’ moet nastreven in het leven, wat prima is, als dat voor hen werkt. Maar fixeer daar niet te veel op, als het je alleen maar frustreert en niets oplevert. Gebeurt er iets vervelends in je leven? Probeer er iets van te leren en kijk of je een andere keuze kunt maken.”

2. Denk minder na

„Had ik het beter kunnen doen? Moet ik die keuze wel maken? Als je wilt ontdekken wat je drijft om iets te doen, of als je wilt kijken wat je weerhoudt om een bepaalde keuze te maken, denk dan niet te veel na. Je bereikt er niks mee door telkens dezelfde gedachten in je hoofd te houden. Ga liever een stuk wandelen en geef het ruimte. Je zult zien dat er vaak wat meer duidelijkheid ontstaat en dat er bruikbare gedachtes komen opborrelen.”

3. Meer belang hechten aan invulling van keuzes

„Het gaat meer over de invulling die je geeft aan de keuze, dan welke keuze je maakt. Daar ligt meer waarde in dan eindeloos nadenken.”

4. Scherp blijven op balans

„Alles wat je doet heeft een schaduwkant en in elk leven gebeuren er dingen waar je geen invloed op hebt. Niemand blijft verschoond van impactvolle dingen. We leven nou eenmaal niet in een controleerbare wereld. Probeer een goede balans te vinden en zie de lol ervan in als iets een keer niet helemaal gaat volgens plan.”

5. Experimenteer meer

„Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Je leert er veel van. We hebben de neiging om ons vast te houden aan de dingen die we goed kunnen. Dat is prima, zo lang je ook nieuwe activiteiten onderneemt. Je hebt veel meer talenten dan je denkt. Ga eens na wat je nog graag zou willen doen en doe dat vooral met een hoop nieuwsgierigheid en zonder al te veel oordeel.”

Hoe je de beste versie van jezelf wordt is na DIY Goeroe het tweede boek van Raymond de Looze.

We willen altijd maar meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.