Esther van Dijk
Esther van Dijk Health & mind 22 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Muziektherapie effectief tegen depressie: zo werkt het

Depressie is in Nederland en in de rest van de wereld een veelvoorkomende ziekte. In de meeste gevallen ontstaat depressie op jonge leeftijd. Wanneer een depressie niet behandeld wordt, kan de ziekte chronisch worden. Muziektherapie tegen depressie komt steeds vaker voor. Hier lees je hoe dat werkt.

Promovenda Sonja Aalbers ontwikkelde een muziektherapeutisch programma met als doel het verminderen van depressieve klachten en het verbeteren van emotieregulatie onder jongvolwassen studenten.

Jongvolwassen studenten zijn vatbaar voor een depressie

Jongvolwassen studenten vormen een risicovolle groep om een depressie te ontwikkelen. Zij ervaren namelijk veel stress, zoals academische overbelasting en druk om te presteren. Veel studenten hebben last van depressieve symptomen en angst. Emotieregulatie speelt een belangrijke rol in het ontstaan van een depressie. Sinds de komst van Covid-19 zijn deze problemen vergroot. Het virus heeft onder andere gezorgd voor;

  • Zorgen over gezondheid en dat van belangrijke naasten;
  • Moeite met concentreren;
  • Slaapproblemen;
  • Motivatieproblemen;
  • Gebrek aan sociale interactie en emotionele ondersteuning.

Muziek heeft ook emotie

Muziek kan emotie ontlokken. Muziektherapie wordt in de praktijk al ingezet ter ondersteuning voor het ontlokken en reguleren van emoties. Maar de effecten van deze vorm van therapie waren tot nu onvoldoende bekend bij deze doelgroep. Het muziektherapie-programma dat door Sonja Aalbers is ontwikkeld, heet Emotieregulerende improvisatorische muziektherapie (EIMT). Vervolgens onderzocht Aalbers de effecten van EIMT op jongvolwassen studenten.

EIMT vermindert depressieve symptomen

Sonja Aalbers concludeert dat muziektherapie, toegevoegd aan een standaardbehandeling, effectief is om depressieve symptomen en angst te verminderen. Daarnaast verbetert het het sociaal, beroepsmatig en psychologisch functioneren. Het nieuw ontwikkelde programma kan worden gebruikt als een preventieve op zichzelf staande muziektherapeutische aanpak om depressieve symptomen, angstsymptomen en negatieve gevoelens te verminderen. Bovendien ook om emotieregulatie te verbeteren. Het onderzoek heeft betrekking op jongvolwassen studenten met depressieve klachten in een hogeschool context. Of deze nieuwe muziektherapie ook werkt bij andere leeftijdsgroepen en doelgroepen, moet nog verder worden onderzocht.

Aalbers verdedigt vrijdag 1 oktober om 13.30 uur haar proefschrift Beating depressive symtoms: Toward the development of Emotion-regulation improvisational music therapy (EIMT) for young adults aan de Open Universiteit in Heerlen.

https://twitter.com/ikeaplank/status/1439994493671985152

Deze activiteiten kun je doen in de veiligste stad ter wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.