Leeuwarder Courant
Leeuwarder Courant Gezondheid 19 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Is hooikoorts erfelijk en iets van het voorjaar? 7 fabels en feiten

Kriebelneus en -keel en rode jeukende ogen? Het kan hooikoorts zijn. Maar wat is hooikoorts eigenlijk? Welke klachten kun je krijgen? En wat kun je ertegen doen?

KNO-arts Rolf Postema van Treant Zorggroep zet de belangrijkste feiten en fabels op een rij.

Hooikoorts is een allergie

„Feit. Het is een allergie voor stuifmeel van planten, grassen en bomen. ‘Hooikoorts’ is het woord dat we gebruiken voor deze allergie, maar de medische naam is allergische rinitis.”

Hooikoorts komt alleen in het voorjaar voor

„Fabel. Wanneer de bloeiperiode precies is, heeft met het weer te maken. Zo kan een warme winter leiden tot een eerdere start van de hooikoortsperiode. Een allergie voor boompollen kan dan zelfs in januari al klachten geven. Nu het warmer wordt, merken we dat steeds meer mensen klachten krijgen. Vaak is de piek van hooikoorts in de maanden mei en juni.”

Klachten van hooikoorts zijn vermoeidheid, lusteloosheid of huidklachten

„Feit. Dit kunnen inderdaad de klachten zijn, maar het zijn niet de meest voorkomende klachten. De meest voorkomende klachten zijn niesbuien, een verstopte neus of juist een loopneus, tranende ogen, jeuk en benauwdheid.”

Hooikoorts kun je krijgen op latere leeftijd

„Feit. De allergie hooikoorts kan zich op latere leeftijd openbaren. Maar meestal krijg je het tussen je 10de en 30ste. Hoe dit precies werkt, weten artsen niet. Veel mensen groeien vanzelf over hooikoorts heen. Maar helaas geldt dit niet voor iedereen.”

Er is geen behandeling tegen hooikoorts

„Fabel. Er zijn verschillende behandelingen voor hooikoorts om de symptomen te beheersen. Denk aan neusspray, oogdruppels, antihistaminica en immunotherapie. Immunotherapie is een behandeling van drie tot vijf jaar waarbij je door middel van injecties of smelttabletten minder gevoelig wordt voor stuifmeel.”

Hooikoorts is erfelijk

„Feit. De kans dat je hooikoorts krijgt is groter als je familieleden hooikoorts hebben. Dit geldt trouwens ook voor andere allergieën zoals astma of eczeem.”

Door een goede regenbui heb je minder last van hooikoorts

„Feit. Een flinke regenbui zorgt ervoor dat het stuifmeel in de lucht sterk afneemt. De lucht wordt eigenlijk schoon gespoeld. En daardoor komt stuifmeel minder snel in aanraking met het slijmvlies in de ogen, neus of keel. Een douche kan ook helpen om klachten te voorkomen.”

De zomer komt eraan en daarmee ook klamme nachten: is naakt slapen goed voor je?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.