Pim Pauwels
Pim Pauwels Gezondheid 9 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Nieuwe manier gevonden om vervelende piep in oren (tinnitus) te verminderen

Constant gepiep, gezoem of gesuis in je oor? Dan is het goed mogelijk dat je tinnitus hebt. In heel Nederland hebben naar schatting bijna twee miljoen mensen last van deze vervelende aandoening. Onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om de impact daarvan snel te verminderen.

Nee, genezen doet het niet. Dat is tot nu toe ook nog niet mogelijk, zeggen artsen. Wie oorsuizen heeft, moet daarmee leren leven. Een van hen is Grietje, die eerder aan Metro vertelde hoe vervelend dat wel niet is. „Die piep, die gun ik niemand.”

Overigens beweerde Jacqueline Kasten, schrijfster van het boek Leven zonder tinnitus, in tv-talkshow De Oranjewinter dat tinnitus wél te genezen is. De aandoening is volgens haar psychisch van aard, in plaats van dat het met je oren te maken heeft.

Jezelf afsluiten voor oorsuizen: deze vaak toegepaste therapie tegen tinnitus werkt niet altijd

Hoe dan ook, gelukkig doen onderzoekers veel ontdekkingen op het gebied van tinnitus, een veelvoorkomende en ontzettend irritante aandoening, die zo’n 10 procent van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate heeft. Een van die ontdekkingen tegen de aandoening is een manier waarmee de hersenen leren het constante gepiep of gesuis af te zwakken en onder controle te houden via een app.

Het proberen te controleren van het geluid in je oren, dat gebeurt overigens al een tijdje: psychologen helpen patiënten hun tinnitus te bestrijden via cognitieve gedragstherapie. Dat is een veel toegepaste praattherapie die mensen helpt negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten, waardoor patiënten anders tegen een vervelende situatie aankijken.

Op die manier kan iemand met tinnitus als het ware het oorsuizen voor zichzelf afsluiten. Maar er zitten ook nadelen aan deze vorm van therapie. Het is niet voor iedereen weggelegd, want: het is duur en werkt niet bij iedere patiënt.

Bovendien kun je niet altijd direct terecht bij een psycholoog als je iets aan tinnitus wil doen. In de tussentijd nemen de klachten alleen maar toe wanneer patiënten op therapie wachten, zien psychologen. Daarom zoeken onderzoekers naar toegankelijkere alternatieven om tinnitus te behandelen. En die lijkt nu gevonden.

Alternatief gevonden door onderzoeker, die zelf ook aan tinnitus lijdt

Nieuw-Zeelandse onderzoekers bouwden de afgelopen tijd aan een app, MindEar genaamd, die onder andere gedragstherapie geeft, maar dan niet via een levend persoon, maar via een chatbot. Veel goedkoper! Bovendien wordt die therapie aangevuld met andere benaderingen, zoals geluidstherapie, zodat ook mensen die minder aan de ene oplossing hebben, óók andere dingen kunnen proberen.

„Wat we willen doen is mensen in staat stellen de controle terug te krijgen”, zegt arts en onderzoeker Fabrice Bardy tegen de Britse krant The Guardian. De onderzoeker en hoofdauteur van het onderzoek heeft zelf groot belang bij het vinden van een oplossing voor tinnitus. Ze lijdt er zelf namelijk aan.

Goed nieuws: patiënten merken significante afname in ongemak

Van de 28 patiënten die meededen aan het onderzoek van haar en haar collega-onderzoekers van de universiteit van Auckland, gebruikte de helft acht weken lang de virtuele coach van de app. De andere helft deed het met dezelfde instructies, maar die kregen ze juist via videogesprekken van een klinisch psycholoog.

Uit de resultaten blijkt dat zes deelnemers die alleen de app kregen, en negen die ook videogesprekken kregen, een klinisch significante afname vertoonden in het ongemak veroorzaakt door tinnitus. Na nóg eens acht weken rapporteerden in totaal negen deelnemers in beide groepen dergelijke verbeteringen.

Arts en onderzoeker Bardy zegt tegen de Britse krant dat sommige patiënten nog steeds baat hebben bij hulp van een psycholoog. Het is namelijk regelmatig zo dat patiënten met tinnitus angst-, stress- of slaapstoornissen ontwikkelen. Daar kan de app minder goed bij helpen.

MindEar is daarom geen vervanging voor persoonlijke tinnitustherapie. „Maar ik denk dat het er een zeer waardevolle aanvulling op zou kunnen zijn. Door mensen met tinnitus al in een vroeg stadium toegang te geven tot een zeer zorgvuldig ontworpen interventie, kan worden voorkomen dat ze ooit in de negatieve gedachtecycli terechtkomen. Ik hoop dat ze daarmee goed met hun tinnitus kunnen leven, vanaf het begin.”

Grietje heeft tinnitus: ‘Die piep gun ik niemand’

Zo kies je de juiste (festival)oordoppen volgens een audioloog

Kno-artsen slaan alarm: ‘Volume in horeca moet echt lager’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties