Erik Jonk
Erik Jonk Gezondheid 5 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Kramp in je tenen, hoe komt dat en bestaat er een oplossing?

Je slaapt nog half, maar ergens ook weer niet. De pijn die je nog niet helemaal thuis kunt brengen, zorgt ervoor dat je toch niet terug in dromenland belandt. Dan weet je het (iets meer wakker): kramp in je tenen! Het lijkt net of je tenen krom over elkaar heen trekken. En weer terug… en weer over elkaar heen…

Of dat laatste klopt, dat weten we bij Metro even niet (we zetten op zo’n vervelend moment niet het licht aan om onder het dekbed te kijken hoe dat eruit ziet). Maar is het herkenbaar?

Kramp in je tenen, hoe komt dat?

Als je denkt ‘hoe kom ik nou in hemelsnaam aan kramp in mijn tenen?’, dan zijn er verschillende antwoorden mogelijk.

Overbelasting van de spieren

Kramp kan het teken zijn dat een spier moe is. Ga maar eens na: heb je weleens voetkramp ervaren na het sporten? Dan kan een overbelaste spier dus de reden zijn. Het is in ieder geval duidelijk dat je iets te veel doet (hier lees je tips tegen spierpijn).

Je bent de 50 gepasseerd

Teenkrampen komen vaker voor nadat je vijftig bent geworden. Je botten verliezen dan calcium en je spieren verliezen elasticiteit en spanning, waardoor ze je lichaam niet meer optimaal kunnen ondersteunen. Daarnaast zijn je zenuw- en aderfuncties ook niet meer optimaal na je vijftigste levensjaar.

Geen goede bloedcirculatie

Dit klinkt misschien ernstig, maar in praktijk valt dat gelukkig wel mee. Je bloedcirculatie werkt namelijk al minder goed op het moment dat je te kleine schoenen of smalle hakken draagt. Je voeten worden dan afgekneld, waardoor het bloed minder goed rond kan gaan. Dit werkt kramp in je voeten of kramp in je tenen in de hand. Lange tijd in dezelfde houding zitten is ook nadelig voor de bloedcirculatie.

Te weinig voedingsstoffen

Kramp in je tenen kan ook komen door een vitaminen- en mineralentekort. Het gaat dan vooral om een tekort aan calcium, magnesium en kalium; voedingsstoffen die je eruit zweet als je sport. Als je een tekort aan deze voedingsstoffen hebt, kun je last krijgen van spiersamentrekkingen en spasmes, oftewel: kramp.

De overgang

Hormonale veranderingen kunnen ook een oorzaak zijn van kramp in de voet. Zo komt kramp in de voet en in de tenen tijdens de overgang vaak voor. Veel vrouwen genieten wel meer van seks tijdens en na de overgang trouwens, maar dat is een heel ander verhaal. Voetkramp wordt ook in verband gebracht met andere hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap. Het is dus niet gek als je dit ervaart.

Wat te doen tegen kramp in je tenen?

Natuurlijk wil je wel een keer van die kramp in je tenen af, als je het regelmatig hebt en er ook door uit je slaap wordt gehaald. Op het moment dat je last hebt van een voetkramp, kun je beter juist wel gewicht op de voet zetten waar je kramp hebt. Door te rekken bevorder je de bloedcirculatie, en dit helpt om de kramp in je voet of tenen op te lossen. Wat ook gunstig kan zijn, is een voetmassage. Ook dit is goed voor de doorbloeding. Als laatste is het een idee om een warm voetenbad te nemen om zo de kramp in je tenen en voet op te lossen. Je geeft je spieren zo de kans om te ontspannen.

Voldoende voedingsstoffen als kalium en calcium tot je nemen helpt sowieso. Een andere slimme oplossing is zorgen dat je goed gehydrateerd blijft. Je doet er na het sporten bijvoorbeeld slim aan om je benodigde voedingsstoffen weer aan te vullen door het drinken van een sportdrankje.

Waarom kunnen we slechter tegen alcohol als we ouder worden?

Zie je vreemde kleuren of vormen? Dat kan oogmigraine zijn, dit zijn de oorzaken

Hoe gezond is een saunabezoek eigenlijk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

HansaplastWomen's Health

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties