Pim Pauwels
Pim Pauwels Gezondheid 26 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Lukt stoppen met roken niet? Dat kan 贸贸k komen door deze verkeerde reactie van vrienden of familie

Minder roken, stoppen met roken: er zijn veel rokers die een goed voornemen hebben voor aankomend jaar. Maar hoe laat je die na een zoveelste poging dit keer w茅l slagen? Volgens een onderzoek ligt daar 贸贸k een belangrijke rol in weggelegd voor de omgeving van de roker, zoals vrienden en familie.

Mensen die willen stoppen met roken vinden het namelijk belangrijk dat hun omgeving ze daarin ondersteunt. Dit gebeurt nog onvoldoende. In plaats van steun krijgen rokers die willen stoppen een afwachtende eerst-zien-dan-geloven-reactie. Maar dat helpt niet. Integendeel.

鈥楨erst zien, dan geloven鈥: deze reactie helpt niet bij stoppen met roken

Dat blijkt uit een onderzoek van Verian (voorheen Kantar Public) dat in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij is gedaan. De organisatie is een bewustwordingscampagne gestart, waarin de omgeving van een roker wordt opgeroepen om diegene te steunen bij het stoppen.

Volgens het onderzoek zijn naasten van een roker meestal positief over de stoppoging. Toch reageert de ruime meerderheid (87 procent) afwachtend. Ze willen 鈥瀐et eerst zien, dan pas geloven鈥. Deze houding kan een negatieve invloed hebben op de motivatie van de stopper, stelt het onderzoek.

Het onderzoek is gedaan onder 2122 Nederlanders van 18 jaar en ouder die ervaring hebben met stoppogingen. De afgelopen jaren is de prijs van een pakje sigaretten al flink hoger geworden. Op1 vroeg of dat rokers helpt om te stoppen.

Dit tast het zelfvertrouwen van stoppende rokers aan

Een kwart van de rokers vertelt zijn of haar omgeving niets over het stoppen uit onzekerheid of om zich in te dekken als het toch niet lukt. Als de stopper toch weer begint te roken, dan roept dat vaak teleurstelling (73 procent), frustratie (46 procent) en verdriet (42 procent) bij de omgeving op. Dit tast het zelfvertrouwen van stoppers aan.

Niet-rokende vrienden of familieleden onderschatten het aantal stoppogingen ook. Ze denken dat bij de derde of vierde poging een roker erin is geslaagd om te stoppen, terwijl dat gemiddelde op zes ligt, volgens het onderzoek.

鈥楤lijf de stopper vooral aanmoedigen鈥

Het is daarom belangrijk om de stopper net zo lang te steunen tot het lukt, zegt K谩roly Illy van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. 鈥濨lijf de stopper vooral aanmoedigen, want iedere stoppoging brengt de stopper een stap dichter bij het moment om voorgoed gestopt te zijn鈥, zegt ze. 鈥濪at is een knappe prestatie die ook nog eens veel gezondheidswinst oplevert, voor zowel de stopper als voor de omgeving鈥, aldus Illy.

Eerder bleek uit onderzoek van van Hartstichting, KWF en Longfonds (die samen de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij vormen) dat de meerderheid van de Nederlanders rookvrije films, series en socials wil. De meeste Nederlanders vinden dat rookvrij het nieuwe normaal is.

Smaakjesverbod op vapes komt eraan, maar heeft dat wel zin?

Sigaretten in Nederland voor veel mensen te duur, maar dat omzeilen ze

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 馃寪

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties