Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 11 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: geen verband tussen hartaanval sporter en coronavaccin

Toen de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens een wedstrijd tegen Finland in Kopenhagen vlak voor de rust in elkaar zakte, duurde het niet lang voordat de eerste complottheorieën boven kwamen drijven. Hij kreeg namelijk een hartstilstand en op social media leefde het idee dat dat zou komen door het coronavaccin. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat er geen verband is tussen coronavaccinaties en hartstilstanden bij sporters.

Eén van de mensen die op social media de theorie uitte dat Eriksons hartstilstand zou zijn gekomen door ‘de injecties’ was Viruswaarheid-voorman Willem Engel. „Het experiment is schandalig mislukt”, tweette hij ook. Twitter, nu X, gaf Engel daarvoor een tik op de vingers, hij moest de tweet verwijderen.

Geen verband tussen hartaanval sporter en coronavaccin

Dat Eriksons hartstilstand zou komen door het coronavaccin, is dus nergens op gebaseerd. Uit het onderzoek bleek dat plotselinge hartstilstanden niet vaker voorkomen bij gevaccineerde sporters dan bij anderen. Dat zeggen sportcardiologen Harald Jorstad en Joelle Daems van Amsterdam UMC. Hun studie daarover staat in het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Sports Medicine.

Vaccinatie zorgt bij sporters hooguit voor wat milde bijwerkingen op korte termijn, zeggen de onderzoekers. Van een groep van 127 olympische en paralympische sporters konden acht mensen op de dag van de prik niet trainen. De dag erna moest een van de acht nog aan de kant blijven, de anderen konden hun training hervatten.

Jonge mensen kunnen een ontsteking van de hartspier krijgen, ook wel myocarditis genaamd. Zo’n ontsteking kan in zeldzame gevallen het gevolg zijn van een besmetting met het coronavirus of van een vaccinatie ertegen. Maar de ontsteking verloopt meestal juist heel mild. „Hoewel atleten vanwege hun relatief jonge leeftijd een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van myocarditis, vonden we in de studies geen bewijs dat covid-19-vaccinatie in combinatie met intensieve lichaamsbeweging dit risico nog verder verhoogde”, aldus Daems.

CDA-voorzitter stapt op na kritiek op functioneren, zo zit het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.