Pim Pauwels
Pim Pauwels Gezondheid 23 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Patiënt ziet haar bloedeigen hart terug in een museum

Je bloedeigen hart bezoeken in een museum? Dat klinkt onmogelijk, maar toch heeft een Britse vrouw de primeur gehad. Ze bezocht haar oude lichaamsdeel in een museum in Londen. „Ongelooflijk onwerkelijk”, zegt ze erover.

Het zou zo het begin van een raadsel kunnen zijn. Hoe kan iemand zijn of haar eigen hart levend bezoeken? De BBC heeft het antwoord en doet uit de doeken hoe de 38-jarige Jennifer Sutton haar eigen hart, dat ze al zestien jaar niet meer heeft, wist te bezoeken in het museum.

Voor iedereen die het raadsel nog niet heeft weten op te lossen: het sleutelwoord is orgaandonatie. Het oude hart van de vrouw is altijd bewaard gebleven en is te zien in het Hunterian Museum in de Engelse hoofdstad. Het lichaamsdeel wordt daar tentoongesteld om aandacht te vragen aan orgaandonatie. Daar heeft Jennifer Sutton zelf namelijk heel veel baat bij gehad.

Levensreddende operatie voor hartpatiënt

De Britse was net in de 20 en was begonnen met studeren, toen ze merkte dat ze steeds meer moeite had met bewegen. Ze kreeg de diagnose restrictieve cardiomyopathie. Dat is een zeldzame aandoening die het vermogen van het hart om bloed door het lichaam te pompen beperkt. De dokters vertelden haar dat ze zou sterven als ze geen transplantatie onderging.

Terwijl ze op de wachtlijst stond, holde de gezondheid van de vrouw achteruit. Maar ze kreeg goed nieuws: er was een match gevonden. Al was dat niet alleen reden voor blijdschap. De vrouw had ook angst om een verdrietige reden: haar moeder was namelijk bij een transplantatie-operatie overleden. Toch onderging ze de levensreddende operatie, waarbij haar eigen hart werd vervangen door die van een ander.

‘Jeetje, dat zat vroeger in mijn lichaam’

„Ik herinner me dat ik wakker werd na de transplantatie en dacht: ‘Oh mijn God, ik ben eigenlijk een nieuw persoon'”, zegt ze. „Ik herinner me dat ik een dansje met dubbele duimen omhoog deed voor mijn familie. Toen riep ik: ‘Ik heb het gehaald, ik heb het gehaald!'”

Ze gaf toestemming aan een beroepsorganisatie van dokters om haar ‘oude’ hart te gebruiken voor een tentoonstelling. Nu, 16 jaar later, is het lichaamsdeel voor iedereen te zien in het museum in Londen. Zelf heeft ze haar lichaamsdeel, dat in een pot zit, al bezocht. „Op het moment dat je voor het eerst binnenkomt, denk je: ‘Jeetje, dat zat vroeger in mijn lichaam’. Ik heb in mijn leven veel dingen in potten gezien, maar het is heel raar om te denken dat dit echt van mij is.”

https://twitter.com/oko_magazine/status/975552446465544193

Zonder een ander hart had ze niet meer geleefd

De vrouw zegt tegen de BBC dat het museum haar hart tentoonstelt ‘het grootste geschenk ooit’ is. „Ik zie het een beetje als mijn vriend. Het hart heeft me 22 jaar lang in leven gehouden en daar ben ik eigenlijk best trots op.” Ze staat volledig achter het doel van de tentoonstelling van het museum, waarmee het orgaandonatie wil promoten.

De Britse verwijst naar het feit dat ze zonder het hart van een ander nooit was getrouwd of andere fantastische momenten in haar leven had kunnen meemaken. „Ik heb 16 fantastische jaren achter de rug. Die zou ik niet hebben gehad zonder mijn donor. Ik heb het lekker druk, ben actief en ik hou dit hart zo gezond mogelijk. Zo wil ik mezelf zo lang mogelijk op de been houden.”

Er komen wel vaker opmerkelijke verhalen uit Britse media. Zo schreef Metro aan het begin van deze maand nog een verhaal over de zoektocht van een Britse vrouw naar een man die haar had bezwangerd na een one night stand op vakantie in Spanje. Ze wilde hem vertellen dat hij papa wordt.

Het geheim om langer te leven bestaat en nee, het is niet twee uur wandelen per dag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.