Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 8 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Voeding onder de loep: helpt een kopje gemberthee als je keelpijn hebt?

In de rubriek Voeding onder de loep delen we een wetenschappelijke kijk op voeding. Het internet staat vol met claims over voeding en gezondheid, maar kloppen deze wel? Met behulp van verschillende experts bieden we duidelijkheid. We trappen de rubriek af met de vraag: helpt een kopje gemberthee als je keelpijn hebt?

Misschien lig jij op dit moment ook wel op de bank onder een kleedje, met een dampend kopje gemberthee naast je. Bij tips om verkoudheid en griep in de kiem te smoren, staat gemberthee namelijk altijd bovenaan. Gember zou een positief effect hebben op je verkoudheid, op koude rillingen en op keelpijn, maar is dit wel wetenschappelijk bewezen?

Metro sprak met Iris Groenenberg, expert op het gebied van voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum.

Helpt gemberthee bij het verzachten van keelpijn?

Groenenberg: „Er is een verschil tussen gember gebruiken als smaakmaker in je eten en gember gebruiken als medicijn. Er wordt veel beweerd over de gezondheidseffecten van gember, zoals dat het zou helpen bij keelpijn. Dit zou onder andere komen door stoffen in gember met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking. Maar kijk je naar het wetenschappelijke onderzoek dat gedaan is, dan mist een goede wetenschappelijke onderbouwing.”

Daaruit kan geconcludeerd worden dat een kopje gemberthee helaas niet helpt bij keelpijn. Hoe zit dat bij andere voedingsmiddelen? Groenenberg: „Er zijn helaas geen specifieke voedingsmiddelen die je weerstand extra kunnen verhogen of keelpijnklachten kunnen verhelpen.”

Het beste wat je volgens Groenenberg kunt doen, is de verkoudheid uitzitten. „Hoesten en keelpijn gaan meestal vanzelf over. Regelmatig drinken kan bij hoesten en keelpijn wel verlichting bieden. Bij keelpijn kun je koud water drinken. Bij hoesten kun je iets warms drinken, bijvoorbeeld thee. Je kunt voor gemberthee kiezen, maar een andere thee kan ook.” Heb je ernstige klachten of gaat het niet over, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Wat kan je wél doen tegen keelpijn?

Het is dus niet wetenschappelijk bewezen dat specifiek gemberthee drinken keelpijn helpt voorkomen. Daarom wil je dus je weerstand zo hoog mogelijk maken en houden om ziek worden te voorkomen. Daarover deelt Groenenberg de volgende tip: „Probeer zo gezond mogelijk te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen. Zo ondersteun je je weerstand. En met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.”

Om je weerstand zo goed mogelijk te ondersteunen, en dus de kans op keelpijn krijgen en verkouden worden hiermee te minimaliseren, deelt Groenenberg de volgende adviezen:

  • Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit;
  • Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst;
  • Eet minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten;
  • Eet genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas;
  • Eet dagelijks een handje ongezouten noten;
  • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet;
  • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.

Benieuwd naar het antwoord op andere vragen over voeding? Dan verwijzen we je graag door naar dit artikel vol interessante informatie: 21 feiten én fabels over jouw voeding en een gezonde levensstijl uitgezocht. Veel leesplezier!

In deze levensjaren ben je het meest gelukkig, blijkt uit onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.