Judith Tielemans
Judith Tielemans Gezondheid 4 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Luchtvervuiling ingeademd? Zo herken je de symptomen

Of je nou in de stad woont of niet: de kans dat jij weleens luchtvervuiling hebt ingeademd, is bijzonder groot. Dat blijkt wel uit het rapport van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die ze vandaag hebben gepubliceerd. Maar liefst 99 procent van alle mensen op aarde ademt weleens lucht in met te veel verontreinigde stoffen. Dat herken je aan deze symptomen.

Een jeukende keel, keelpijn en hoesten. Het zijn allemaal voorbeelden waaruit kan blijken dat je geen gezonde lucht hebt ingeademd. Maar ook verkoudheid, oogirritatie en allergieën zijn veel voorkomende symptomen.

Ernstige symptomen van luchtvervuiling

Maar het kan ook erger. Bij sommigen kan het inademen van ongezonde lucht een verergering van astma veroorzaken. Anderen krijgen bijvoorbeeld een vernauwing van de borst, hartaandoeningen of in het ergste geval longkanker.

Volgens de WHO veroorzaakt de slechte luchtkwaliteit jaarlijks miljoenen doden. Bijna overal hebben mensen te maken met vervuilde lucht, maar de problemen zijn het grootst in armere landen.

Reisbeperkingen

„Bijna de hele wereldbevolking (99 procent) ademt lucht in die de luchtkwaliteitslimieten van de WHO overschrijdt en een bedreiging vormt voor de gezondheid”, laat de WHO weten. Vier jaar geleden bleek ruim 90 procent van de wereldbevolking te maken te hebben met luchtvervuiling.

Door wereldwijde reisbeperkingen vanwege de coronapandemie ging het een tijdje beter met de luchtkwaliteit. Maar dat is maar tijdelijk en dus blijft het probleem enorm. „Na een pandemie te hebben overleefd, is het onaanvaardbaar om nog steeds zeven miljoen vermijdbare sterfgevallen en talloze vermijdbare verloren jaren van goede gezondheid te hebben als gevolg van luchtvervuiling”, zegt Maria Neira van de WHO.

Fossiele brandstoffen

De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de bevindingen alarmerend. Ook benadrukken ze het belang van het snel terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. „Hoge prijzen voor fossiele brandstoffen, energiezekerheid en de urgentie om de dubbele gezondheidsuitdagingen van luchtvervuiling en klimaatverandering aan te pakken, onderstrepen de dringende noodzaak om sneller te evolueren naar een wereld die veel minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen.” zegt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Documentaire Zorgkoningin maakt ‘vooral in deze coronatijd’ indruk op kijkers: ‘Wat een verhaal’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.