Judith Tielemans
Judith Tielemans Gezondheid 14 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Hilariteit om 10.000 fietsuren van ANWB: ‘Gigantische onzin’

10.000 fietsuren. Zoveel ervaring heb je volgens de ANWB nodig om als kind veilig te kunnen fietsen en aan het verkeer deel te nemen. Sterker nog: de organisatie claimt dat de Fietsersbond met dit getal is gekomen. Maar dat is niet het geval.

Volgens de ANWB gaat het slecht met de fietsvaardigheid van kinderen de laatste jaren. Daarom vinden zij dat ze op jonge leeftijd veel meters moeten maken. De Fietsersbond daarentegen reageert dat „dit cijfer geen enkele onderbouwing heeft”. Volgens hen heeft de voormalige directeur van de Fietsersbond ooit op de radio gezegd dat je zoveel mogelijk moet oefenen om goed te kunnen fietsen.

‘ANWB moet de ANWB bellen’

Op Twitter barst het los. „Misschien moet ANWB de ANWB bellen. Ze zijn van het padje af geraakt”, luidt één van de vele grappen. „Als je een uur per dag fietst, elke dag van het jaar, wat al aardig veel is en veel meer dan we gemiddeld halen, moeten we ruim 27 jaar fietsen om aan de 10.000 uur te komen. Hoe dan?”, klinkt het op Twitter.

https://twitter.com/CaAl/status/1514148270297292806

Dat de organisatie op hun website vermeldt dat je vanaf 25 uur veilig kan autorijden, maar als fietser 10.000 uur nodig hebt, maakt de situatie niet echt beter.

10.000 stappen per dag

Het is niet de eerste keer dat het getal 10.000 wordt aangehaald in een sportieve context. Zo wordt er veel gesproken over 10.000 stappen maken op een dag als de heilige graal, maar volgens onderzoekers van de Harvard Medical School is dat helemaal niet nodig. Sterker nog: het sterftecijfer verbetert tot de 7500 stappen en neemt daarna af.

Volgens de studie onder 20.000 vrouwen is het zetten van 4.400 stappen al voldoende. Bij dit aantal daalt het sterftecijfer met 41 procent. Minder zitten op een dag helpt al veel meer en vijf minuten extra wandelen per dag kan al verschil maken, zeggen de onderzoekers.

Ziekenhuis test pepermunt als medicijn tegen onverklaarbare buikpijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.