Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 8 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

5 feiten en fabels over sport: welke moet je niet (meer) geloven?

Het internet staat vol zin en onzin, ook over sport. In deze rubriek zoeken we uit hoe het precies zit. Is het een feit, of een fabel? We gaan in gesprek met verschillende experts op het gebied van bewegen en sport. Vandaag verzamelen we alle antwoorden, en delen we alle informatie die je moet weten over dit onderwerp.

Is 30 minuten per dag bewegen genoeg voor een gezonde leefstijl, en wat is de invloed van stress eigenlijk op jouw sportprestaties? Metro vroeg het aan verschillende experts op gebied van sport en bewegen.

Wil je meer informatie over onderstaande feiten en fabels? Klik dan bij elk stukje op de bijgevoegde ‘lees ook’-knop om naar het volledige artikel te gaan.

5 feiten en fabels over sport

1. Kort en intensief sporten is beter voor je gezondheid dan een duurtraining

Feit of fabel? Fabel.

De ene vorm van sporten is niet per definitie beter voor je gezondheid dan de andere manier van sporten. Beiden vormen hebben hun eigen voordelen die niet tegen elkaar opwegen. Volgens specialist topsport Willem-Paul Wiertz ligt het niveau van een high intensity interval training wel echt een stuk hoger. „Hierdoor hoef je er dus dus minder tijd in te investeren om hetzelfde resultaat te bereiken. Het is een snellere manier om fit te worden, maar het is wel zwaarder.”

Feit of fabel over sport? Kort en intensief sporten is beter voor je gezondheid dan een duurtraining

2. Je verbrandt pas vet na 30 minuten cardio

Feit of fabel? Fabel.

Het is niet zo dat je pas na 30 minuten cardio vet verbrandt. Bewegingswetenschapper en specialist topsport Ellen Maas laat aan Metro weten: „Je verbrandt continu vet, omdat je altijd energie verbruikt met het doen van dagelijkse dingen. Zelfs als je zit is jouw lichaam bezig met bijvoorbeeld ademhalen.” Ze geeft wel aan dat hoe meer je beweegt, hoe meer energie je verbruikt.

Een workout van een kwartier is volgens de specialist dus zeker geen nutteloze bezigheid. Ook al sport je maar een paar minuten, het doet meer voor je gezondheid dan de hele dag stilzitten.

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2022/02/feit-fabel-sport-cardio-vet-verbranden/

3. 30 minuten per dag bewegen is genoeg voor een gezonde leefstijl

Feit of fabel? Feit, mits je het bewegen combineert met twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten.

Volgens de Nederlandse beweegrichtlijnen, opgesteld door de Gezondheidsraad, moeten volwassenen en ouderen per week minimaal 150 minuten lichaamsbeweging krijgen, verdeeld over meerdere dagen. Verdeel deze minuten over de hele week, en je komt op ongeveer een half uur per dag.

Volgens specialist Fit & Gezond Maureen Ros hoeft dit niet een half uur aaneengesloten bewegen te zijn. Daarover geeft Ros het volgende advies: „Neem bijvoorbeeld drie keer per dag een break tijdens je werkdag, en loop een rondje van 10 minuten. Loop elke dag een langere wandeling tijdens de lunch, of fiets een rondje voordat je begint met werken. Doe desnoods een aantal squats als je staat te wachten op het koffiezetapparaat. Zo zorg je er gedurende de hele dag voor dat je meer beweegt.”

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2022/02/30-minuten-bewegen-gezondheid/

4. ‘s Morgens voor werk sporten zorgt voor een productievere werkdag

Feit of fabel? Feit.

‘s Morgens voor werk sporten kan inderdaad zorgen voor een productievere werkdag. Dat komt door de betere bloedtoevoer in de hersenen. Ben je geen ochtendmens? Ros laat weten dat de tijd van bewegen niet veel uitmaakt – ook als jij regelmatig in de middag of avond sport, komt dat jouw werkdagen ten goede.

Feit of fabel over sport? ‘s Morgens voor werk sporten zorgt voor een productievere werkdag

5. Stress heeft een grote impact op je sportprestaties

Feit of fabel? Feit.

Stress merk je niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk. Zo zorgt stress onder andere voor een verminderde nachtrust, waardoor je minder energie hebt en daarmee meer kans loopt op blessures tijdens het sporten. Als je op gebied van sport optimaal wilt presteren, dan is leven met zo min mogelijk stress ideaal.

Feit of fabel over sport? Stress heeft een grote impact op je sportprestaties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.