Raymon Mens
Raymon Mens Tech 8 mrt 2022

Goedkoopste iPhone vernieuwd: 5 verbeteringen in de iPhone SE 2022

Apple heeft zijn goedkoopste iPhone vernieuwd. Het 2022-model van de iPhone SE ziet er aan de buitenkant niet echt anders uit. De smartphone heeft nog steeds een 4,7-inch scherm en home-knop, maar inwendig zijn er wel de nodige verbeteringen. Het nieuwe toestel werd dinsdagavond aangekondigd.

De grootste wijziging aan de iPhone SE is de toevoeging van 5G. De goedkoopste iPhone kan het nieuwste mobiele netwerk nu ook gebruiken. De iPhone 12 en 13 konden dat al. Er zijn meer vernieuwingen. De vijf belangrijkste op een rij.

iPhone SE 2022: de vijf grootste vernieuwingen

  1. Ondersteuning voor 5G
  2. Verbeterde camera
  3. Minder breekbaar
  4. Langere accuduur (door snellere chip)
  5. ‘Nieuwe’ kleuren

Ondersteuning voor 5G

Bijna alle mobiele providers ondersteunen 5G en ook de iPhone SE 2022 kan met het nieuwe netwerk verbinden dat hogere snelheden biedt. De 5G-ondersteuning is beperkt ten opzichte van de iPhone 13. Enkele nieuwe frequenties worden niet ondersteund, maar die zijn in Nederland ook nog niet in de lucht. Het toestel heeft verder twee antennes, terwijl de iPhone 13 er vier heeft.

Verbeterde camera

Aan de achterkant van de iPhone SE 2022 zit één 12-megapixelcamera met een diafragma van ƒ/1.8. Technisch is de camera gelijk aan de camera van de iPhone 12, maar dan zonder zoomlens. De smartphone heeft een nieuwe chip die gelijk is aan die van de iPhone 13. Dat zorgt niet alleen voor meer snelheid, maar brengt ook Smart HDR 4 naar de iPhone SE. Dit is een slim algoritme dat kan detecteren wat er op de foto staat en elementen individueel optimaliseren. Zo krijgt iedere persoon geoptimaliseerde belichting.

Een andere nieuwigheid die de iPhone SE nu ook ondersteunt zijn fotografische stijlen. Die kun je het best omschrijven als filters die met kunstmatige intelligentie werken. Dit zat al op de iPhone 13. Je kunt een van de vooraf ingestelde stijlen (‘Rijk contrast’, ‘Levendig’, ‘Warm’ of ‘Koel’) kiezen en de iPhone zorgt ervoor dat die effect hebben op de omgeving en kleding, maar niet op de huid van mensen.

iPhone SE 2022 fotografische stijlen
Drie fotografische stijlen.

Minder breekbaar

Een onderdeel van de iPhone 13 dat naar de iPhone SE komt, is het Ceramic Shield. Dat wil zeggen dat de iPhone zowel aan de voor- als achterkant een chemisch verstevigd glas heeft. Volgens Apple is het „sterker dan welk ander smartphoneglas dan ook”. De kans op een barst in het scherm na een val is daardoor afgenomen, maar het scherm is natuurlijk nog steeds niet onbreekbaar.

Langere accuduur (door snellere chip)

Nog een onderdeel van de iPhone 13 dat naar de iPhone SE komt: de chip. De goedkoopste iPhone krijgt Apple’s snelste chip, de A15 Bionic. De iPhone SE uit 2020 had de A13. Dat zorgt volgens Apple niet alleen voor betere prestaties tijdens games, maar ook voor een betere accuduur. De nieuwe chip is zuiniger en dat zorgt ervoor dat de SE 2022 twee uur langer meegaat bij het kijken van video via bijvoorbeeld Netflix. Apple zegt dat je er tot 10 uur video op kunt streamen, terwijl dat bij de vorige SE acht uur was.

iPhone SE 2022 trio

‘Nieuwe’ kleuren

De iPhone SE 2020 was er in zwart, zilver/wit en rood. De iPhone SE 2022 is er in nieuwe kleuren, maar je moet goed kijken om het verschil te zien. Zwart is vervangen door de kleur middernacht. Dat is iets minder diep zwart, maar eerder een zeer donker blauw. Wit is nu starlight en dat laat zich het best omschrijven als wit met een druppeltje goud. Rood blijft ten slotte rood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Goedkoopste iPhone vernieuwd: 5 verbeteringen in de iPhone SE 2022
Sluiten