Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 5 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Kinderen bewegen sinds coronacrisis aanzienlijk minder en eten ongezonder

De helft van de kinderen beweegt een stuk minder dan voor de coronacrisis en leeft veel ongezonder. Eén op de vijf kinderen drinkt ook meer dan drie suikerhoudende drankjes per dag. Voor de coronapandemie was dit nog één op de zeven. Dat hebben kinderartsen van het Maastricht UMC+ in samenwerking met andere ziekenhuizen vastgesteld.

De kinderartsen doen al sinds de lockdown in maart 2020 onderzoek naar de leefstijl van kinderen. Kinderen met verschillende achtergronden uit het hele land moesten met ouders vragenlijsten invullen. Daarbij werd onder meer gekeken naar hun voedingspatroon, hoeveelheid beweging, gewichtstoename, slaapgedrag en deelname aan online beweegactiviteiten.

Onderzoek kinderen

Uit de eerste onderzoeksresultaten in september bleek volgens het ziekenhuis al dat een groot deel van de kinderen sinds de pandemie ongezonder is gaan leven. Zo bewegen ze minder, eten ze meer ongezonde snacks en zijn ze zwaarder geworden.

De laatste maanden heeft deze trend zich doorgezet. De onderzoeksresultaten uit oktober, november en december 2020 laten zien dat de helft van de kinderen nog steeds „aanzienlijk minder” beweegt dan voor de coronapandemie. Veel kinderen zijn zwaarder geworden, ook toen ze weer naar school en sportclubs konden. Volgens kinderarts Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC+ is dat zorgelijk: „Overgewicht op jonge leeftijd verhoogt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en leververvetting.”

Niet alleen ongezond

Bijna de helft van de kinderen zegt ook korter te slapen dan voor de coronacrisis. Eén op de drie zit meer voor het scherm dan voor de pandemie.

Maar het is niet alleen kommer en kwel. Bijna 40 procent zegt juist meer te zijn gaan bewegen. Eén op de vijf eet meer fruit, één op de drie drinkt meer water en een deel van de kinderen is minder ongezonde snacks gaan eten dan voor de coronacrisis.

Volgens Vreugdenhil zorgt dit er wel weer voor dat de kloof tussen kinderen die gezond en ongezond leven, groter wordt. Vooral kwetsbare kids worden getroffen in deze pandemie.

Deltaplan Jong & Gezond

Kinderarts Vreugdenhil pleit op basis van de resultaten voor een landelijke aanpak om de leefstijl van kinderen te verbeteren: een zogenoemd ‘Deltaplan Jong & Gezond’. Daarin werken verschillende vakgebieden met elkaar samen om ze gezond uit de coronacrisis te krijgen.

Het eet- en leefgedrag verbetert zich volgens haar niet vanzelf, er moet actie worden ondernomen: „Zorginstanties, scholen, sportaanbieders, gemeenten, voedingsdeskundigen en wijkteams moeten hun krachten bundelen en op landelijk en regionaal niveau samenwerken om onze kinderen zo gezond mogelijk uit deze pandemie te krijgen.”

De TV Kantine: kijkers schrikken van ‘horrorclown’ Rob Kemps en veel lof voor Elise Schaap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.