Anne Kersten
Anne Kersten Gezondheid 13 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Hoe meer groepsapps, hoe meer stress’

‘Verjaardag september’, ‘Borrelen’, ‘Cadeautje collega S.’. Als je door je Whatsapp scrollt, kom je tientallen groepsapp’s tegen waar je (soms tegen je wil) in zit. Het is echter wetenschappelijk bewezen dat die groepsapp’s een bron van stress zijn, schrijft Knack. Massaal uit die groepsapp’s stappen dus!

Pushmeldingen

In München is, in samenwerking met jongeren, een onderzoek naar Whatsappstress gedaan. De jongeren, die praktisch gezien opgroeiden met apps als Whatsapp, klaagden over de stress die ze ervoeren wanneer ze veel appjes binnenkregen en de pushmeldingen zich opstapelden. Sarah Diefenbach, professor Psychologie aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München: „We ontdekten dat zogenaamde pushberichten, die op het beginscherm van je smartphone verschijnen, funest kunnen zijn voor het welbevinden. Wij vroegen aan de deelnemers van ons onderzoek om die pushberichten twee weken uit te zetten. Dat leverde hen een opvallende daling van stress op. Al had het ook een nadeel: hun omgeving reageerde vaak boos omdat ze niet snel genoeg meer reageerden op berichten."

Diefenbach ontdekte dat „hoe meer groepsapps, hoe meer stress” iemand heeft. Volgens haar speelt angst voor sociale isolatie een rol bij de massale participatie in de groepsapps. „Onze communicatie is voor een groot deel verhuisd naar het virtuele niveau. Waarschijnlijk vinden veel mensen zo’n vervelende groepsapp beter dan niets. Het probleem is dat veel mensen zo’n groep niet durven te verlaten, uit angst om anderen te kwetsen. Dus proberen ze het gewoon te negeren. Veel groepen hebben na verloop van tijd nog maar enkele actieve leden”, zegt ze tegen Knack.

Leesbevestiging

Ook de leesbevestigingen zijn een bron van zorgen, aldus Diefenbach. „Degene die zo’n bericht heeft verstuurd zíét dat de andere dat heeft gelezen, maar niet antwoordt. Hij wordt dus ongeduldig en misschien zelfs boos." Wat zorgt voor druk om snel te antwoorden. „Het probleem is dat er nog maar weinig consensus is over digitale communicatie. De ene vindt dat je meteen moet antwoorden, net als in een ‘gewoon gesprek’. Terwijl de ander zo’n Whatsapp-bericht eerder als een mail beschouwt, die je ook na een paar uur kunt beantwoorden."

Het advies van Diefenbach: praat erover met je vrienden en familie. En de gouden tip voor wie minder stress kan gebruiken: „Schakel de leesbevestigingen uit."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.