Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 13 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Roze koeken en een pleister, daar doe ik het voor’

Sanquin zoekt nieuwe jonge mannelijke bloeddonoren. Op dit moment is slechts tien procent van het totale donorbestand (320.000 mensen) man en jonger dan 35 jaar. De 24-jarige Evan kan elke jonge man aanraden bloed te doneren. „Nadat je bloed gedoneerd hebt, krijg je een stoere pleister en een roze koek. Wat wil een man nog meer?”, zegt hij lachend. Toch was bloeddonatie tot vijf jaar geleden ook nog geen vanzelfsprekendheid voor hem. De ziekte van zijn vader gaf voor hem de doorslag.

Vader

„Vijf jaar geleden werd mijn vader na een ernstige longontsteking erg ziek. Hij belandde in het ziekenhuis en had dringend donorbloed nodig om in leven te blijven.” Evan’s vader overleefde het niet. Het liet hem realiseren hoe noodzakelijk donorbloed is. „Ik heb gedaan wat ik kon voor duizenden anderen. Het is een kleine moeite en je helpt een ander er volgens mij ontzettend mee.”

Uitstellers

Evan kent weinig mensen die ook bloeddonor zijn. Hij merkt dat veel mensen het willen, maar het voor zich uitschuiven net als hij ooit deed. Evan’s moeder speelde door haar werk op de eerste hulp een speciale rol in zijn beslissing om bloeddonor te worden. „Ze vertelde altijd verhalen over wat er allemaal gebeurde. Dan zei ze; je moet gewoon bloeddonor worden, doe het nou gewoon”, vertelt Evan. Als hij weer eens in de wachtkamer zit merkt dat alle mededonoren een verhaal dat lijkt op dat van hem. Sindsdien komt hij regelmatig terug.

Naaldenangst?

„Of ik bang ben voor naalden?”, lacht Evan vol ongeloof. Nee, dat is hij niet. Pijn tijdens het prikken heeft hij ook niet. Volgens hem ‘prikken ze je lek met respect’. Hij is er stiekem ook best trots op, dat hij zijn zelfgemaakte bloed met anderen kan delen. „Als mijn bloed in dat zakje loopt dan denk ik wel, dat is mijn eigen creatie.” Iets wat de donatie ook bijzonder maakt, zijn de mijlpalen die je bereikt. Zo mag je na je vijfde keer doneren al een pen uitzoeken en des te vaker je gaat des te leuker de ‘cadeautjes’ worden. Voor Evan is er een ander ‘cadeau’ gereserveerd; „Die roze koek, maakt alles goed.”

Bijwerkingen

Last van bijwerkingen heeft Evan nooit gehad. Een voordeel van jong zijn, denkt hij zo. „Na het doneren kan ik nog prima een avondje voetballen. Kijk je moet geen hele marathon gaan lopen, maar dat is ook wel logisch”, constateert hij. Als je ouder bent dan kan de impact van bloed doneren groter zijn, denkt Evan.

Aanrader

Bloed doneren is volgens Evan een kleine moeite. Binnen tien minuten is het prikken klaar. Het enige wat je verder nog moet doen is een vragenlijst invullen en voorafgaand aan het echte prikken wat bloed laten afnemen voor onderzoek. Begin jij niet te zweten bij het idee van een naald in je arm? Dan moet je je volgens Evan zeker weten aanmelden. Hij vergelijkt bloed doneren met naar de sportschool gaan. „Ik ga er vaak met tegenzin naartoe, maar als ik er eenmaal ben geweest, ben ik blij dat ik het gedaan heb.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Roze koeken en een pleister, daar doe ik het voor’
Sluiten