Rosan de Vos
Rosan de Vos Gezondheid 10 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Fatshaming: ‘Ik ben meer dan alleen een dikke kont’

„Ik dacht altijd: ‘als ik dunner ben, ben ik gelukkig’”, vertelt Lottie Mae Jones (34) aan Metro. „Pas rond mijn 28e begon ik in te zien dat dit niet klopt.” Vroeger had Jones last van binge-eating, een eetstoornis waarbij je eetbuien hebt en niet overgeeft. Momenteel zet Jones zich als bodypositive-influencer in om mensen met een maatje meer een beter gevoel te geven.

„Ik ben altijd heel erg gepest om mijn gewicht, zeker op de middelbare school. Mensen doen de meest verschrikkelijke dingen: ze lachen je uit, wijzen naar je. Op de middelbare school ben ik zelfs in de klas, waar de leraar bij was, in elkaar geslagen door twee jongens. Ik werd gezien als mijn postuur, niet om wie ik ben.”

Insatiable

Vrijdag 10 augustus gaat de Netflix-serie Insatiable in première. Een serie die gaat over ‘Fatty Patty’, een tiener met overgewicht, die ontzettend gepest wordt. Nadat ze in haar gezicht wordt geslagen, kan ze door een kaakoperatie tijdens de zomervakantie niets meer eten, waardoor ze heel veel afvalt. De ‘nieuwe’, dunne, Patty is opeens wél populair en neemt vervolgens wraak op haar schoolgenoten.

Jones heeft ook te maken gehad met fatshaming, een vorm van pesten waarbij je de nadruk legt op overgewicht. Jones vindt de serie dubbel. „Aan de ene kant wordt er bevestigd dat je succesvol en geliefd zult zijn wanneer je dunner bent, daarbij is het surrealistisch dat je in één zomer zoveel afvalt. Aan de andere kant gaat het over payback: de pesters krijgen in de serie een koekje van eigen deeg. Ik denk dat het met name voor de jongere puber-doelgroep een serie is die een verkeerde boodschap kan overdragen, namelijk: als je dunner bent, ben je populair en succesvol.”

Positieve draai

„Dik zijn kan ontzettend eenzaam voelen”, vervolgt ze. „Zo heb ik jarenlang het gevoel gehad niet volwaardig te zijn. Maar toen ik in het tijdschrift Vrouw ‘uit de kast kwam’ met mijn verhaal dat ik jarenlang gevochten had tegen een eetstoornis en deze overwon, kreeg ik veel reacties. Er zijn zoveel mensen die onder dit gevoel gebukt gaan, zich altijd verstoppen en denken dat ze maar voor de helft meetellen. Toen wist ik dat ik er iets mee moest doen.”

Het is niet over een nacht ijs gegaan, maar Jones heeft een positieve draai aan haar gewicht kunnen geven. „Ik help nu mensen met een negatief zelfbeeld of onzekerheid rondom hun rondingen, zowel als zelfbeeldcoach als personal shopper. Het is zo waardevol om dat te doen.”

‘Het gaat om wie ik ben’

„Ik zeg altijd, je kunt mensen beoordelen op de grootte van hun kont of je kunt ze zien als persoon”, vervolgt Jones. „Als je me wil leren kennen heb je er denk ik een leuk mens bij in je leven. Als je liever veroordelend naar mijn kont kijkt, dan is dat jouw keuze. Het gaat er niet om hoeveel cellulitis ik heb, het gaat om wie ik ben. Ik kijk liever met een open blik de wereld in, ik denk dat die wereld een stuk kleurrijker is.”

Jones: „Mensen vragen wel eens hoe ik omga met negatieve reacties. Ik stel ze dan de vraag: ‘zou jij zelf ooit iets lelijks schrijven onder een foto van iemand?’ ‘Nee, natuurlijk niet’, antwoorden ze dan. Het zegt dus alles over een ander en niets over jou of mij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.