Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Staking Ryanair gaat door, maar meeste vluchten ook

De Nederlandse piloten van Ryanair leggen vrijdag voor 24 uur het werk neer. Maar vakantiegangers die vrijdag met Ryanair naar hun vakantiebestemming zouden vliegen, hoeven niet te vrezen voor annuleringen. De Ierse luchtvaartmaatschappij zegt in een verklaring dat in Nederland gewoon volgens schema zal worden gevlogen, ondanks stakingen door piloten.

Donderdagavond besloot de rechtbank in Haarlem in een kort geding dat de vliegmaatschappij had aangespannen, dat Ryanair het werk neer mocht leggen. Daarmee sluiten ze zich aan bij collega’s in Duitsland, Ierland, België en Zweden, die vrijdag ook de hele dag staken.

Vakantiegangers

Het initiatief van de staking kwam van pilotenbond VNV, maar de Nederlandse piloten van Ryanair vonden dat stakingen op weekenddagen vakantiegangers onevenredig hard raken, waardoor de schade van werkonderbrekingen niet in verhouding staat met doel dat de VNV nastreeft. De rechter vindt het echter niet aannemelijk dat stakingen op vrijdag, zaterdag of zondag inderdaad veel erger zijn dan acties op werkdagen, en besloot om de staking door te laten gaan.

15 procent

Door acties in Nederland, Duitsland, Ierland, België en Zweden zullen circa 15 procent van alle vluchten uitvallen. Tweeduizend vluchten zullen volgens schema worden uitgevoerd. Gedupeerden kunnen bij Ryanair gratis omboeken of hun geld terugkrijgen. Volgens de prijsvechter zijn de meeste reizigers die het aangaat al elders ondergebracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.