Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Orkaan Puerto Rico: 1427 doden in plaats van 64

Er zijn door de orkaan Maria in Puerto Rico veel meer slachtoffers gevallen dan tot nu toe aangenomen werd. De officiële cijfers zeiden dat er 64 doden waren gevallen, in realiteit ligt dat aantal op 1427, schrijft de NOS.

Sterftecijfers

Dat blijkt uit een rapport aan het Amerikaans congres, daarin wordt het nieuwe dodental genoemd. In het rapport heeft de regering gekeken naar de sterftecijfers in de jaren ervoor, waarna ze tot dit nieuwe aantal zijn gekomen.

Orkaan Puerto Rico: 1427 doden in plaats van 64
Gedenkplaats voor slachtoffers orkaan Puerto Rico / ANP

Het vermoeden bestaat dat het werkelijke aantal slachtoffers nóg hoger ligt. Na de orkaan waren de voorzieningen op Puerto Rico lange tijd niet in orde, waardoor vooral ouderen, chronisch zieken en zorg-afhankelijken kwamen te overlijden. Ook veel nierdialyse- en hartpatiënten overleden toen in ziekenhuizen de stroom uitviel. Infecties maakten na de orkaan ook veel slachtoffers.

139 miljoen nodig

Het dodental is door Puerto Rico nog niet officieel bijgesteld, het eiland wacht daarvoor nog op de resultaten van een lopend onderzoek. Uit dit rapport blijkt dat er zo’n 139 miljoen dollar nodig is, om alle schade te herstellen.

In september vorig jaar raasden een aantal orkanen kort na elkaar over onder andere eilanden en delen van Amerika. Puerto Rico werd door zowel orkaan Irma als Maria geraakt. Er waren overstromingen, ingestorte huizen en totale stroomuitval. Maria was de zwaarste storm die het eiland raakte in 90 jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.