Kasper Hermans
Kasper Hermans Gezondheid 17 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Rauwe kipsushi: lekker en/of gevaarlijk?

Sushi kent de laatste jaren een enorme opmars aan populariteit en in Japan proberen ze het eten dan ook te innoveren. Daarom serveren ze daar ook steeds vaker rauwe kipsushi, oftewel kipsashimi. Het product is in het Aziatische land al razendpopulair.

https://twitter.com/japanimpression/status/756499376302919680

Tien seconden

Het is simpel te bereiden door koks. De dunne reepjes kip worden door de chefs slechts tien seconden op de plaat gelegd. Daarna is het klaar voor gebruik. Omdat het zo kort gegaard wordt, wordt er enkel gebruik gemaakt van kippenborst, want dat deel zou relatief weinig bacteriën te bevatten. De bacteriën die erop zitten zijn echter niet binnen die korte tijd gedood.

Het risico op besmetting is er dan ook nog steeds, zegt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, tegenover RTL Nieuws. „Het is niet verstandig om kip te eten die niet helemaal gaar is. Op rauwe kip en gevogelte kunnen nu eenmaal ziekteverwekkers voorkomen.”

„Vooral voor ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verlaagde weerstand brengt het eten van kip, al is het maar voor een deel besmet, het risico met zich mee dat je er flink ziek van kunt worden", zo besluit Schutte.

Kleine kippenboeren

De restauranthouders die gebruik maken van kipsushi beweren dat ze met kleine kippenboeren werken, waardoor ze altijd verse kip heb en ze minder snel aangestoken raken. Toch maakt ook dat niet de kipsushi veilig. Het Voedingscentrum raadt aan om de kip altijd compleet te laten garen en wit te laten worden van binnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rauwe kipsushi: lekker en/of gevaarlijk?
Sluiten