Redactie Metro
Redactie Metro Duurzaamheid 13 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Hoekstra noemt akkoord over fossiele brandstoffen ‘historisch’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra noemt het akkoord dat woensdag is bereikt op de VN-klimaattop in Dubai „historisch”. In een eerste reactie op X stelt de onlangs aangetreden klimaatman van de EU dat „we hebben bereikt wat we wilden”: het maximum van 1,5 graden opwarming blijft met dit resultaat volgens hem binnen bereik. Het akkoord vormt bovendien „het begin van het einde voor fossiele brandstoffen”, aldus Hoekstra.

De afspraken komen eigenlijk zo’n dertig jaar te laat, zei Hoekstra later tijdens de plenaire zitting op de klimaattop in Dubai. „Maar nu hebben we in elk geval de afspraak om onze ambitie te verhogen om de opwarming van de aarde te beperken en op het gebied van financiering.” Zo werd op de klimaattop meermaals benadrukt dat armere landen geld nodig hebben voor de beoogde energietransitie. „Welvaart moet er voor ons allemaal zijn”, aldus Hoekstra.

De Spaanse vicepremier Teresa Ribera die de EU-landen vertegenwoordigt in Dubai zei daarom onder meer dat ze de boodschap van Bangladesh en kleine eilandstaat Samoa gehoord heeft. Dit zijn kwetsbare landen voor klimaatrampen. „We zien jullie”, zei ze tijdens de plenaire zitting. „We willen niemand achterlaten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties