Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Duurzaamheid 28 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De aarde is ‘blut’: grondstoffen voor dit jaar zijn op

Blut zijn is geen pretje, dat moge duidelijk zijn. Maar hé, dan geef je een tijdje wat minder (of niks) uit tot het eind van de maand weer is bereikt. Vandaag is de aarde ook blut, maar dat is niet zomaar opgelost en duurt zeker tot het eind van het jaar. Het is vandaag namelijk  Earth Overshoot Day. Dat betekent dat alle grondstoffen die de aarde in één jaar tijd duurzaam kan voortbrengen zijn opgebruikt. Vanaf nu plegen we dus roofbouw.

De twijfelachtige mijlpaal wordt dit jaar al op 28 juli bereikt, melden onderzoeksorganisatie Global Footprint Network en het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Earth Overshoot Day

Tot vandaag gebruikten we dus de voorraad voedsel en natuurlijke hulpbronnen die de aarde normaliter kan produceren. Vanaf deze datum verbruiken we grondstoffen die eigenlijk voor volgend jaar zijn bedoeld. Per jaar gebruiken we dan ook 1,75 aarde, berekenden de onderzoekers. We hebben dus bijna twee keer zoveel grondstoffen nodig om het te ‘redden’. Earth Overshoot Day werd bedacht om aan te geven hoe snel de ecologische voetafdruk van de wereldbevolking groeit.

„De aarde heeft veel voorraad, dus we kunnen de planeet wel een tijdje, maar niet eeuwig uitputten”, legt Mathis Wackernagel van het Global Footprint Network uit. Het is net als met geld uitgeven, stelt hij: „We kunnen een tijdje meer uitgeven dan we verdienen, maar op een zeker moment zijn we blut.”

Het is niet zo dat iedereen op aarde hetzelfde verbruikt. Sterker nog: Nederland komt slecht uit de bus. Als iedereen ter wereld als een Nederlander had geleefd, zou het dit jaar al op 12 april Earth Overshoot Day zijn geweest. Amerikanen hebben een nog grotere ecologische voetafdruk: de natuurlijke hulpbronnen zouden op 13 maart al zijn opgebruikt voor de rest van het jaar als iedereen als een Amerikaan had geconsumeerd.

Grondstoffen aarde zijn op

Denk je nu: maar wat kan ik doen om de aarde minder uit te putten? Dan hebben Global Footprint Network en het WWF twee suggesties. Het zijn de bekende tips, maar die blijven dus belangrijk. Eet minder vlees en beperk de hoeveelheid voedsel die je weggooit. Als mensen in rijke landen de helft minder vlees zouden eten, schuift Earth Overshoot Day zeventien dagen op naar half augustus. Het beperken van voedselverspilling kan ervoor zorgen dat daar nog dertien dagen bijkomen, omdat op dit moment één derde van al het voedsel ter wereld wordt weggegooid. Check hier vijf tips van onze collega’s van Culy om voedselverspilling te voorkomen.

In 2019 en 2021 werd de grimmige datum op 29 juli bereikt. Earth Overshoot Day vond in coronajaar 2020 pas op 22 augustus plaats, vanwege de coronabeperkingen die wereldwijd golden. In 1970 werden de grondstoffen die de aarde jaarlijks duurzaam kan produceren pas op 23 december gebruikt.

Filmrecensie: The Story of My Wife met onze eigen Gijs Naber totaal verstikkend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.