Redactie Metro
Redactie Metro Duurzaamheid 2 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Eerste akkoord op klimaattop Glasgow: miljarden uittrekken voor tegengaan ontbossing

Er is op de klimaattop in Glasgow een eerste akkoord bereikt, over het tegengaan van ontbossing. Tegen het einde van dit decennium moet ontbossing, net als bodemdegradatie, verleden tijd zijn. Honderd landen, waaronder Nederland, gaan daar naartoe werken en trekken daarvoor miljarden uit.

Ook leiders van bosrijke landen als Brazilië, Rusland, Canada, Indonesië en Congo doen mee. Dat is goed nieuws, want in totaal bezitten de landen die meedoen 85 procent van de bossen wereldwijd. Het gaat om een gebied van zo’n 34 miljoen vierkante kilometer. De Britse premier Boris Johnson, die gastheer is van de klimaatconferentie COP26, noemt de deal „een mijlpaal om de bossen op aarde te beschermen en te herstellen”. Elke minuut gaat nu een gebied van zo’n 27 voetbalvelden verloren door ontbossing.

Klimaattop in Glasgow

Om die belofte waar te maken, zullen de landen flink wat geld moeten uittrekken. Tot 2025 omgerekend 10,2 miljard euro aan publiek geld, om precies te zijn. Daarnaast zal ook 6,2 miljard euro aan privaat geld worden geïnvesteerd. Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Noorwegen en een aantal filantropische instellingen zijn ook overeengekomen om 1,5 miljard euro direct te investeren in inheemse volkeren om bossen te beschermen.

Ook hebben meer dan dertig financiële instellingen, waaronder verzekeraars en vermogensbeheerders als Aviva, Schroders en Axa, aangegeven te willen stoppen met investeringen in activiteiten die verband houden met ontbossing. Ongeveer eenzelfde aantal landen zegt de handel in palmolie, soja en cacao een halt toe te willen roepen. Veel bos wordt gekapt om dergelijke producten te kunnen verbouwen.

Gisteren bleek dat Nederlanders maar weinig vertrouwen hebben in de klimaattop. We zijn wel bang voor klimaatverandering, maar weten niet zeker of deze top iets gaat uithalen. Metro sprak de initiatiefnemer van de klimaattrein naar Glasgow, die vol zat met jongeren: „Zij zijn juist degenen die moeten meepraten over hun eigen toekomst.”

Ontbossing

Bossen zijn van groot belang bij het tegengaan van de opwarming, omdat ze een groot deel van de CO2 opnemen. Veel mensen noemen ze ook wel de longen van de aarde. Dat ook Brazilië meedoet betekent goed nieuws voor de Amazone, het grootste tropische regenwoud op aarde. Daar is op grote schaal bos gekapt ten behoeve van landbouw.

De afspraak die nu gemaakt is, is omvattender dan een eerdere deal die veertig landen in 2014 hebben gesloten. Ook toen werd afgesproken om ontbossing tegen 2030 te beëindigen en tegen 2020 te hebben gehalveerd.

Caroline van der Plas: ‘Gevaccineerden niet per se braafste jongetje van de klas’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.