Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 nov 2021

Veiligheidsberaad: ‘Controle op QR-code moet strenger’

De controle op QR-codes moet strenger. Want niet iedereen gebruikt de QR-code zoals dat hoort. Gisteravond kwamen de burgemeesters en demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bij elkaar voor het Veiligheidsberaad. En daar was de boodschap helder: de touwtjes mogen strakker, maar handhaving is de laatste stap.

Al eerder klonken geluiden dat de QR-code nog niet overal even streng gecontroleerd wordt. In sommige horecagelegenheden en in sportkantines neemt niet iedereen de regelgeving even nauw. Volgens minister Grapperhaus moet dat anders. „We willen wegblijven van een zwaar maatregelenpakket. Wij hebben een gezamenlijk doel: voorkomen dat de zorg overbelast raakt en kwetsbare mensen beschermen.”

Veiligheidsberaad over uitvoering regels en QR-code

Vanavond is er weer een persconferentie om nieuwe maatregelen aan te kondigen. Gisteren kwamen voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s bij elkaar om over de maatregelen te vergaderen. Hun advies wordt meegenomen in de beslissingen van vandaag. Eerder lekten, zoals dat vaker gebeurde, de komende maatregelen al uit. Mogelijk komen de mondkapjes weer terug in publieke binnenruimten en bij contactberoepen. Ook wordt de coronapas waarschijnlijk verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden.

Maar uit het Veiligheidsberaad van gisteravond blijkt dat ook de uitvoering van de regels weer op scherp mag. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen benadrukte daarvan het belang. De burgemeesters willen in eerste instantie ondernemers en sportclubs informeren over de regels en hen hulp aanbieden. „Dat hoeft geen boa te zijn, maar kan ook assistentie zijn in de vorm van een gastheer- of dame aan de deur”, zegt voorzitter Bruls van het beraad.

Handhaving  QR-codes laatste stap

Volgens de Nijmeegse burgemeester willen de gemeenten voornamelijk helpen en het QR-systeem optimaliseren. Handhaving is pas de laatste stap. „Als mensen echt niet luisteren, dan treden wij op. Dan volgt er een boete of in het ergste geval een sluiting. Wij beginnen niet met de handhaving. Laten we alles op alles zetten om nieuwe lockdowntoestanden te voorkomen”, aldus Bruls.

Werkgeversorganisaties zien coronatoegangsbewijs op de werkvloer wel zitten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veiligheidsberaad: ‘Controle op QR-code moet strenger’
Sluiten