Julia Osendarp
Julia Osendarp Duurzaamheid 17 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Afval verzamelen op de sup door de grachten: ‘Zo draag ik mijn steentje bij’

Zaterdag is het World Cleanup Day en wordt wereldwijd stilgestaan bij het steeds groter wordende probleem van zwerfafval. Metro spreekt mensen bij wie afval als rode draad door het leven loopt. Vandaag: Lisette Metselaar. Zij gaat met peddel en surfbord te water om de Alkmaarse grachten schoon te houden.

Word Cleanup Day stimuleert wereldwijd mensen om zaterdag een gigantische schoonmaakbeurt te organiseren. De 27-jarige Lisette Metselaar is blij met deze wereldwijde actie. Zelf zie je haar regelmatig voorbijkomen op een sup (een peddelsurfbord) door de grachten van haar woonplaats. Bemand met een grote afvalemmer op zoek naar al het plastic en rotzooi dat mensen in de grachten gooiden.

Pillen en slippers

De zogenoemde ‘clean ups’ in en rondom de stad worden georganiseerd door de Alkmaarse sportclub El Kombi uit initiatief van Nanda van den Ham. Lisette is een van jongere en fanatiekste suppers van de groep vrijwilligers. „Ik ga vaak met El Kombi mee en zelfs als ik recreatief sup haal ik altijd afval uit het water. Dat zit er nu eenmaal in”, lacht de Alkmaarse.

Na grote evenementen gaat de groep suppers waar Lisette bijhoort vaak te water. „Bijvoorbeeld na Koningsdag of oud en nieuw.” Volgens haar is het bijzonder wat er na zulke dagen allemaal door de grachten drijft. „De grachten zijn natuurlijk na dit soort dagen bezaaid met plastic bekers. Die moeten eruit, want die zinken anders na de bodem als ze zich vullen met water.” Maar ze vindt niet alleen plastic bekers. „Drank, pillen, zakjes wiet, gieters, tafels en zelfs slippers. Een keer vonden we aan het begin van de route de eerste slipper en aan het einde de ontbrekende tweede.”

Steentje bijdragen

Een tijd terug ontdekte Lisette de ‘clean up’s’ van Van den Ham. „Ik ben via haar betrokken geraakt bij het afval ruimen na grote evenementen.” Waarom Lisette zonder moeite het water in gaat om troep te verzamelen? „Het irriteert me. Ik heb vanuit huis geleerd dat je je afval gewoon in een prullenbak gooit. Het is echt een kleine moeite om het op te ruimen.”

Met schepnetjes en afvalknijpers zie je de suppers in Alkmaar door de grachten drijven. „Iedereen die zich geroepen voelt mag meedoen. Daarnaast blijft het leuk om er een kleine competitie te maken voor de snelste afvalverzamelaar.” Na de tocht wordt het afval gescheiden en gesorteerd. „Op een sportieve manier draag ik zo toch mijn steentje bij. Daarnaast houd ik van de rust op het water en het uitzicht op de stad.”

Ook thuis voert idee voor een betere wereld door. „Het klinkt natuurlijk cliché, maar verandering begint altijd bij jezelf. Als iedereen een klein beetje bijdraagt, kan dat grote impact hebben.”

Lees ook aflevering 1 uit deze serie: De Afvalbutlers prikken en prikkelen erop los: ‘Mensen verzinnen allerlei smoesjes’

Japans voorbeeld

De huidige coronacrisis heeft volgens Lisette voor- en nadelen voor het afval ruimen. „Je ziet dat veel mensen met opruimen en het milieu bezig zijn. Dat is mooi. Aan de andere kant zie je ook veel nieuw afval zoals mondkapjes en handschoenen. Daar zouden best groenere opties voor kunnen zijn.”

Volgens de sportieve Alkmaarse weten ze in Japan goed hoe je een stad schoon houdt. „De gemeenschap doet veel. Ze houden hun straat schoon en spreken elkaar aan. De Nederlandse mentaliteit is heel anders.” Toch ziet ze dat ook in Nederland mooie initiatieven ontstaan. „Kijk naar de prullenbakken op het strand met te tekst: ‘Make love not waste’. Dat vind ik een goede zet. Het gaat erom dat mensen bewuster worden en zich realiseren wat voor impact afval heeft op de natuur.”

Lisette Metselaar met haar groep mede suppers op het water
Lisette Metselaar met haar groep mede suppers op het water (Foto: El Kombi)

Suppen door het hele land

Dat zouden we volgens Lisette al vroeg moeten leren. „Wellicht al op de basisschool. Dat een klas af en toe afval gaan rapen. Dat bijbrengen van de jongere generatie is belangrijk. Soms duurt het jaren voordat een een plastic broodzakje vergaat.”

Of Lisette alleen in Alkmaar blijft suppen? „Er zijn zoveel mooie steden om te verkennen. Daarnaast kun je natuurlijk ook door het hele land een soort gezonde competities organiseren. Dat je bijvoorbeeld van punt A naar punt B zoveel mogelijk afval verzamelt. Je kunt de gekste dingen verzinnen om het leuk te maken.”

Lees ook aflevering 2: Kiki geeft alles voor mens en planeet: ‘Zwerfafval groot probleem’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.