Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 17 sep 2020

De ontknoping in de wildplas-zaak van Marco Kroon en z’n moeilijke blaas

Tijdens carnaval vorig jaar hield Marco Kroon het niet meer. En als je moet, dan moet je. Zéker als je een hyperactieve blaas hebt, zoals Kroon, zo vertelde zijn advocaat tijdens de rechtszaak. Waar Kroon tussendoor ook moest plassen.

„Puur overmacht”, noemde hij zijn wildplasactie toen en liet weten de boete die hij had gekregen, niet te willen betalen. De militaire kantonrechter boog zich over de zaak en kwam vandaag met het vonnis.

Boete

Marco Kroon krijgt een voorwaardelijke boete van 140 euro voor het wildplassen tijdens het carnaval in Den Bosch. Kroon was in maart 2019 strafbaar door in het openbaar zijn behoefte te doen, oordeelde de militaire kantonrechter in Arnhem vandaag.

Maar hij hoeft dus niet te betalen, iets wat op social media niet helemaal begrepen wordt.

Geen plaszuil

De drager van de Militaire Willems-Orde had de onvoorwaardelijke geldboete die hij kreeg opgelegd van het OM aangevochten bij de rechtbank. Hij betoogde twee weken geleden dat zijn nood zo hoog was dat hij in de drukte geen tijd had om een toiletwagen of plaszuil te bereiken. Overmacht dus.

Blaasproblemen Kroon

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops betoogde dat er voor mensen met blaasproblemen veel te weinig toiletvoorzieningen zijn in het centrum van Den Bosch, zeker met carnaval.

Kroon heeft een urologische aandoening, erkent de rechter op basis van het dossier. „Maar dat maakt niet dat hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt. Het is bekend dat er tijdens het carnaval in Den Bosch lange rijen staan voor de toiletten, dat kon voor hem geen verrassing zijn als vaste carnavalsvierder”, oordeelde de rechter. „Hij dient er rekening mee te houden om elders of eerder naar het toilet te gaan of minder te drinken. Zo had hij een overtreding kunnen voorkomen.”

Kroon is overigens niet de enige met een hyperactieve blaas, die ook moeheid veroorzaakt en waar stroom zou kunnen helpen als medicijn.

Wildplassen

De rechter noemt vandaag een boete van 140 euro voor wildplassen een passende straf, maar houdt er bij Marco Kroon rekening mee dat hij al is veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur voor het uitdelen van een kopstoot aan een agent, na het wildplassen. „Zo’n taakstraf heeft grote gevolgen voor een militair, in het geval van Kroon is hij langdurig geschorst”, overwoog de rechter. Daarom is de boete omgezet in een voorwaardelijke boete met een proeftijd van 1 jaar. De officier van justitie had een onvoorwaardelijke geldboete van 120 euro geëist.

Kroons juwelen

Kroon kan binnen twee weken nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. Op 3 december dient bij het gerechtshof het hoger beroep tegen de taakstraf die Kroon kreeg voor het uitdelen van een kopstoot aan een agent en schennis van de eerbaarheid door het tonen van zijn geslachtsdeel aan een agente.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De ontknoping in de wildplas-zaak van Marco Kroon en z’n moeilijke blaas
Sluiten