Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Lifestyle 1 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Handige hacks die kunnen helpen om je huis warmer te houden

Warmte kan op verschillende manieren uit je huis ontsnappen, maar er zijn enkele op bewijs gebaseerde, goedkope hacks die je kunt toepassen om je huis warmer te houden.

Afgelopen winter hadden veel mensen het koud. Het leven is nou niet bepaald goedkoper geworden en er zijn genoeg mensen die om energie te besparen de verwarming zo min mogelijk stoken.

Met temperaturen rond de 0 graden Celsius en hogere kosten, was het behelpen in sommige huishoudens.

Er wordt gezegd dat je je warm moet kleden, maar dit neemt de kou in huis niet weg. Een mogelijke valkuil hierbij is dat als de ruimte erg koud wordt, je koude lucht inademt, wat mogelijk schadelijk is en impact kan hebben op ademhalingsproblemen legt Rose Chard, Fair Future Programme Lead bij Energy Systems Catapult uit aan BBC.

Ook zijn koude muren en ramen een magneet voor condensatie en dus voor schimmel, wat ook weer ongezond is.

Om warm te blijven, worden er op social media inmiddels veelvuldig tips gedeeld die niet allemaal even handig zijn. Denk aan het branden van een enorme hoeveelheid kaarsen, waardoor de ruimte warmer zou blijven. Je kunt je voorstellen: dit is niet de manier. Toch kwamen er ook enkele hacks voorbij die je huis echt wel warmer houden.

Hacks die je huis warmer houden

Van tochtstrips tot folie aan de achterkant van radiatoren om warmte terug te reflecteren in plaats van deze via de buitenmuren te laten ontsnappen, er wordt veel geëxperimenteerd.

Een onderzoek van Nesta toont aan dat folie aan de achterkant van radiatoren echter niet veel besparing oplevert.

Tochtstrips

Het verminderen van tocht met tochtstrips, is volgens hetzelfde onderzoek wél zeer effectief. Plaats ze onder deuren, in brievenbussen en dicht gaten in metselwerk om het binnen warmer te houden. Op de website van Milieucentraal delen ze hier meer over.

Verwarming een graad lager

Ook hoef je de verwarming niet geheel uit te laten, maar wanneer je de thermostaat van 20°C naar 19°C verlaagt, kun je al aardig wat kosten besparen. Maakt je huis niet warmer, scheelt wel geld.

Verwarm specifieke plekken

Zet de verwarming uit in de ruimtes waar je toch niet komt. Het kost veel meer energie om het hele huis te verwarmen, dan enkel een specifieke kamer. Deze hack zorgt niet voor een warmer huis in z’n geheel, maar wel voor warmere ruimtes in huis!

Ontluchten

Ontlucht met water gevulde radiatoren regelmatig om de opeenhoping van lucht erin te verwijderen en de warmteafgifte te verbeteren wanneer de ketel aan het werk is.

Minder lang warm douchen

De energierekening omlaag brengen, kan ook door het gebruik van douchekoppen met verminderde doorstroming. Hier kun je geld mee besparen door de hoeveelheid opwarming die nodig is voor een douche te verminderen en ook de hoeveelheid water die wordt gebruikt omlaag te schroeven.

Dikke gordijnen

Zeker met enkele beglazing, ontsnapt de warmte (vooral ‘s nachts) snel. Alsop deelt dat warme gordijnen in dit geval zeker helpen.

Het doel zou moeten zijn dat iedereen zijn of haar huis kan verwarmen. Energie-armoede is een hedendaags probleem en er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen als jij moeite hebt met het betalen van je rekeningen.

Bespaar 200 euro op gasverbruik dankzij deze tips

Deze boodschappen worden goedkoper in de supermarkt

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties