Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Lifestyle 17 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Moet ik 200 euro neertellen voor een vrijgezellenfeest waar ik helemaal geen zin in heb?’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week: Sita (28), die het niet ziet zitten veel geld te betalen voor het vrijgezellenfeest van haar nicht.

Sita: „Ik ben dol op mijn nicht Chantal – het spreekt voor zich dat we elkaar al een leven lang kennen. We woonden vroeger bij elkaar in de buurt, dus niet alleen zagen we elkaar op verjaardagen, ook in de weekenden spraken we geregeld af. O, en die logeerpartijtjes, die waren misschien wel het leukst. Samen films kijken en urenlang kletsen tot het licht écht uit moest.

Trouwen

Zoals dat gaat, werden we ouder en gingen we wat meer onze eigen weg. Nog steeds hadden we weel contact hoor, maar toen we eenmaal gingen studeren werd de fysieke afstand groter tussen ons: zij ging naar Breda, terwijl ik naar Amsterdam verhuisde. Daardoor spreken we elkaar stukken minder. Onze band is nog steeds prima, maar we zijn allebei ook druk met ons werk en eigen sociale kring.

Eind vorig jaar belde Chantal me uitgelaten op: ze ging trouwen! Haar vriend, met wie ze een paar jaar samen is, had haar ten huwelijk gevraagd. Tijdens een zonvakantie ging hij in een restaurant op zijn knieën – het hele romantische pakket, je kent het wel. Ik ben superblij voor haar, Ron is een fantastische vent. De afgelopen maanden appten we wat heen en weer en natuurlijk ging het ook over haar bruiloft, die komende winter plaatsvindt.

Vrijgezellenfeest

Een paar weken geleden werd ik toegevoegd aan een appgroepje voor het vrijgezellenfeest van Chantal. Ik geloof dat er een stuk of twintig meiden in die app zaten – een paar heb ik weleens gezien op de verjaardag van Chantal, de rest ken ik eigenlijk niet. Maar goed, ze strooiden natuurlijk meteen met allerlei ideeën. Ik had zelf een wat drukke week en aangezien de appjes binnenstroomden, besloot ik ze een paar dagen later in één ruk te lezen. Even sparren, dacht ik nog, maar toen bleek dat het hele programma al in geuren en kleuren was vastgelegd.

Torenhoog bedrag

Een behoorlijk vol programma, al zeg ik het zelf. Het is de bedoeling om te gaan lunchen, karten, bootje te varen, uiteten te gaan in zo’n Koreaans barbecue restaurant – waar ook een karaokebar zit, én er zat nog een stapavond met hotelovernachting aan vast. Kosten: 200 euro per persoon. Ik schrok me wild toen ik dat bedrag zag. Ik vind het nogal wat, 200 euro voor één dag. En dan is het ook nog een dag die ik niet met mijn eigen vriendinnen doorbreng. Ja, Chantal is mijn nichtje natuurlijk, maar op zo’n dag spreek je elkaar toch minder goed dan wanneer je samen de hort op gaat. Bovendien: ik hou niet eens van karten of karaoke.

Geen gehoor

Maar goed, blijkbaar ben ik de enige die er zo over denkt, want al die meiden vinden het prima. Ik heb het voorzichtig geopperd hoor, of het bedrag niet aan de hoge kant was, maar niemand – echt niemand – beaamde dat. ‘Dit is wat je betaalt voor een vrijgezellenfeest tegenwoordig’ en ‘de prijzen zijn nou eenmaal gestegen’ waren de reacties. Dus daar moet ik het maar mee doen. Ik gun het mijn nichtje hoor, echt van harte ook. Maar wat is er mis met één activiteit plus een etentje, en daar iets van 100 euro aan uit te geven? Nog steeds een hoog bedrag, maar beter behapbaar.

Dilemma: meegaan of niet?

Ik heb dus een behoorlijk dilemma. Financieel dus, vooral. Moet ik de prijs maar slikken en 200 euro uitgeven aan een feestje waar ik niet eens zoveel zin in heb (qua activiteiten en gezelschap, maar ik doe het voor Chantal), of moet ik zeggen dat ik niet meega? Dat laatste kan ik eigenlijk niet maken, dat zou Chantal echt niet leuk vinden. Maar wat dan, moet ik een smoes bedenken? Dat voelt natuurlijk ook niet netjes. Ik ben daarom benieuwd hoe anderen hierover denken.”

Wat vind jij dat Sita moet doen? Reageer op onze Facebook-pagina! De reacties worden dan volgende week gepubliceerd.

Vorige week

Vorige week gaven Metro-lezers advies aan Dwight (34), die twijfelt of hij zijn baan moet opzeggen om te gaan ondernemen.

Jolande zegt: „Een eigen bedrijf opstarten is in het begin hard werken en weinig verdienen. Je maakt veel uren om het op te zetten en soms vraagt het financieel ook een investering, want vaak verdien je in het begin nog niet genoeg. Als het succesvol wordt en het loopt goed, dan pas komt de beloning van meer vrijheid en autonomie. Maar ook dan is het nog steeds hard werken en geen kantoorbaan. Er komt zoveel meer bij kijken dan bij een baan in loondienst zoals boekhouding, inkoop, marketing, enzovoorts. Een hele uitdaging als je dat niet gewend bent. Onzekerheid hoort er ook bij.”

Cindy sluit zich daarbij aan: „Precies dit.”

„Maar welke zekerheid heb ik? Allereerst moet ik maar hopen dat klanten me weten te vinden en moet ik ook nog eens voldoende werk hebben om een inkomen te genereren."

Posted by Metro Holland on Wednesday, May 10, 2023

Dilemma: ‘Mijn nieuwe vriend wil niet dat ik met mijn ex-schoonmoeder afspreek, moet ik het contact verbreken?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.