Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 17 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Het Geheugenspel (Nicci French): dat is puzzelen geblazen in de bioscoop

Wie een beetje van puzzelen houdt, moet vanaf morgen de bioscoop maar eens met een bezoek vereren. Het Geheugenspel is namelijk zo’n puzzel, en een boeiende van 108 minuten ook.

De basis van Het Geheugenspel is de bestseller The Memory Game van één helft het Britse schrijversechtpaar Nicci French. Voor deze koning Sean en koningin Nicci van de psychologische thrillers betekende deze titel zelfs hun debuut (1997, later als luisterboek nog ingesproken door Dieuwertje Blok). Bij Metro houden we ook wel van een potje puzzelen. Daarom is de Belgisch/Nederlandse productie Het Geheugenspel de Filmrecensie van de Week.

Het Geheugenspel met een lijk in de tuin

‘Het verleden wordt opgegraven’, klonk het al toen de eerste beelden van Het Geheugenspel werden vrijgegeven. Dat klinkt altijd goed voor een thriller op het witte doek, maar het is ook luguber. Wat op een landgoed van de Vlaamse familie Deridder wordt opgegraven, zijn namelijk de lichaamsrestanten van Nathalie. Deze 16-jarige dochter des huizes verdween exact 25 jaar eerder op de 45ste verjaardag van haar vader Alain (Vic de Wachter), een in zijn land beroemd schrijver. Nu hij met de hele familie 70 kaarsjes uitblaast, stuiten gravers op de botten van de tiener en wat er van haar kleding over is.

Verdwijning wordt moordzaak

De Rotterdamse Eva (Anna Drijver) was destijds Nathalies beste vriendin. Zij is nu getrouwd met Nathalies broer – maar ligt in scheiding – en dus nog altijd aan de familie verbonden. Een onopgeloste verdwijning en een knagende onzekerheid van een kwart eeuw, veranderen door één gravende machine plotseling in een moordzaak. Maar hoe zit deze lang verborgen en schijnbaar bijzondere misdaad nou in elkaar? Stukje bij beetje worden familiegeheimen opgerakeld, niet in de laatste plaats door de dementerende moeder van Nathalie. Of heeft zij iets anders, bijvoorbeeld een zwaar trauma? Het heden wordt in Het Geheugenspel overschaduwd door het verleden dat alsmaar meer duister wordt.

Het Geheugenspel Nicci French
Ella van Remortel en Elske Stout als Nathalie en de jonge Eva. Foto: Dutch Film Works

Pen en papier mee naar Het Geheugenspel

Omdat Eva in de gaten krijgt dat niets meer hetzelfde wordt en flarden van herinneringen bovendrijven, gaat zij op aandringen van een vriendin (Merol Polat) naar een bekende hypnotherapeut. De succesvolle man (Maarten Heijmans) speelt met haar het geheugenspel en er komt steeds meer boven. Dit zorgt voor een fijne bioscooppuzzel waarover we verder weinig meer kunnen zeggen. Behalve: verrassend? Best wel. Eigenlijk is dat ook wel logisch, met dat verhaal van Nicci French achter de hand.

Nu maar hopen dat je dat boek niet al gelezen hebt. Dan kun je die gang naar de bios prima maken. Tip: pen en papier bij de hand is bij Het Geheugenspel een betere tip dan cola en popcorn. Bij de verslaggever drong de gedachte even op dat deze thriller best een tv-serie van meerdere weken had kunnen zijn. Maar na ruim anderhalf puzzelen blijkt het toch beter om deze whodunnit in één keer helemaal uit te spelen.

Het Geheugenspel Anna Drijver Maarten Heijmans
Maarten Heijmans als hypnotherapeut in Het Geheugenspel. Foto: Dutch Film Works

Leuke feitjes: Louis Talpe heeft een rol. Metro had er even wat gegoogel voor nodig om te zien wie hij ook al weer is. Of vooral was, want we hebben het hier namelijk over Toby uit Mega Mindy van Studio 100. In een ver verleden was hij ook zo’n driehonderd afleveringen Mike Brandt in Goede Tijden, Slechte Tijden. Ten tweede heeft de opgeheven talkshow HLF8 van SBS6 een aardige rol in de film gekregen. Hélène Hendriks speelt zelf de rol van presentatrice.

Beoordeling uit 5: 4

Metro’s filmrecensie van de week lees je elke woensdag rond 18.00 uur. Op donderdag verschijnen nieuwe titels altijd in de Nederlandse bioscopen, zoals Het Geheugenspel (soms ook op woensdag). Verslaggever Erik Jonk kiest er wekelijks eentje uit. Volgende week: de langverwachte live action The Little Mermaid van Walt Disney, oftewel De Kleine Zeemeermin.

Dalva: als je kind wordt weggenomen, maar ze zeker weet dat de liefde met haar vader echt was

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.