Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Lifestyle 5 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Ik vind de kleding-afdankertjes van mijn vriendin spuuglelijk, wat moet ik doen?’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week: Romy (33), die vaak oude kinderkleding van haar goede vriendin krijgt. Alleen: ze vindt de kleding niet mooi, maar durft dat niet te zeggen.

„Ik ben begaan met het milieu, vind recyclen belangrijk en wil niet te pas en te onpas allemaal spullen kopen. We leven in een snelle consumptiemaatschappij en zeker met kinderen verdrink je al snel in bergen speelgoed en kleding. Ha, dat zie ik wel in de wijk waar ik woon – kindvriendelijk, dus er rijden geregeld bezorgbusjes rond om bestellingen van grote webwinkels af te leveren. Oké, zelf ben ik ook niet heilig, want ik koop soms ook ‘snelle mode’. Een shirtje voor 5 euro, een broek voor 7 euro – het leven is al duur genoeg, zeker als alleenstaande moeder in deze tijden. Maar verder probeer ik zoveel mogelijk tweedehands te verkrijgen, of het nou om speelgoed of kleding gaat. Zo heeft mijn broer kinderen die iets ouder zijn dan mijn zoon en dochter – af en toe krijg ik wat spijkerbroeken en shirts die nog prima een ronde meekunnen.”

Dilemma: ‘Afdankertjes niet mooi’

Ook een goede vriendin van me heeft drie kinderen die iets ouder zijn. Zodra zij hun kasten uitmest, appt ze me dat ze weer een lading kleding voor me heeft. Superlief, er is alleen één maar: de kleding is totáál niet mijn smaak. Zij en haar kinderen hebben een voorkeur voor hele felle kleuren, waaronder knalroze en felgeel. Vaak ook met schreeuwerige opdruk of panterprint. Laat ik vooropstellen: ieder z’n ding, maar ik vind het gewoon écht niet mooi. Mijn kinderen ook niet, trouwens. Laatst was ik toch overstag gegaan en deed ik mijn dochter een mierzoet shirt met glitterpony’s aan, maar ze was het er niet mee eens – zie maar eens in discussie te gaan met een 5-jarige met een eigen wil. Bovendien snap ik mijn dochter ergens ook wel, want ze moet dragen waarin ze zich prettig voelt, toch?

Bloednerveus

Het nadeel is dat mijn vriendin er geregeld naar vraagt. „Je had toch die ene jumper gekregen, waarom trek je die niet aan?” Of: „Stuur eens een foto van je kiddo’s in hun nieuwe kleren.” Hartstikke lief en betrokken natuurlijk, maar ik word er bloednerveus van. En durf eigenlijk niet te zeggen dat ik haar kledingkeuze gewoon niet zo mooi vind. Daarbij: de kleding heeft vaak ook wel gebruikerssporen. Een knoopje kan ik natuurlijk aannaaien, maar versleten kleding, vlekken die er niet meer uitgaan – zelf zou ik dat nooit zo aan iemand weggeven. Nog een probleem: ik durf de kleding ook niet weg te gooien, dus op mijn zolder staan nu een aantal zakken vol.

Dilemma: ondankbaar?

Ja, dat ik dit nu zo vertel, is natuurlijk wel een risico. Anderen vinden me misschien hypocriet. Een moraalridder die het beste voorheeft met het milieu, maar dan wel als het haar uitkomt. Zo voelt het althans een beetje. Soms twijfel ik zelf ook: ben ik dan zo’n ondankbaar nest? Anderzijds kan ik mezelf in de spiegel blijven aankijken, want ik leef zo duurzaam mogelijk – er is zeker een balans. Dat hoeft alleen niet te betekenen dat ik alles maar moet aannemen, of wel? Maar goed, ik wil mijn vriendin ook niet kwetsen. Het blijft dus een dilemma.”

Vorige week

Vorige week gaven Metro-lezers advies aan Jessica, die de cosmetische ingrepen van haar goede vriendin niet mooi vindt. Moet ze dat aan haar vertellen? Deborah zegt: „Ja, zeker weten. Ik zou het wel zeggen! Maar als mijn vriendin er dan niets mee doet of er toch mee doorgaat, is dat haar vrije wil.” Jacqueline vindt wat anders: „Waarom er wat van zeggen? Zij is er erg blij mee. Je zegt dat ze onzeker is over haar uiterlijk, dus als dit haar gelukkig maakt, waarom dan jouw mening geven? Vraagt ze erom dan is het een andere zaak, maar anders zou ik zwijgen.” Daar is Naomi het mee eens: „Nee, dat hoef je niet. Tenzij ze je vraagt wat je ervan vindt, maar anders hou je je gewoon stil. Haar lichaam, haar keus.” Myriam vindt: „Wel zeggen… Dat maakt haar misschien zelfverzekerder dat ze gewoon van nature mooi is en ze echt dit soort extreme dingen niet nodig heeft! Toch?”

Wil je nog meer adviezen van onze lezers lezen? Check dan onze Facebookpost:

„Haar lippen waren behoorlijk groot. Té groot, als ik eerlijk ben."

Posted by Metro Holland on Wednesday, September 28, 2022

 

Dilemma: ‘Moet ik mijn vriendin vertellen dat ik haar cosmetische ingrepen niet mooi vind?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.