Pim Pauwels
Pim Pauwels Opvallend 5 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Portemonnee op straat gevonden? Zo vind je de rechtmatige eigenaar terug

Het is op LinkedIn al dagenlang een van de meest gelikete berichten: dé tip hoe je binnen een mum van tijd de rechtmatige eigenaar van een verloren portemonnee terugvindt. LinkedIn-gebruiker Frank Leest deelt in een bijdrage zijn tip over wat je moet doen in het geval je een portemonnee op straat vindt.

„Tip: vind binnen 30 minuten de eigenaar van een bankpas”, begint hij zijn verhaal. Het is niet gek dat hij zijn tips deelt. Hij vond dit jaar al twee keer op straat een pasjeshouder, zo schrijft hij op LinkedIn. „Vol met pasjes: rijbewijs, ID, ov, bankpassen en zelfs een bonuskaart.”

Praktijk laat zien dat ‘de methode werkt’

„Ik dacht de eerste keer: hoe vind je nu zo snel mogelijk de eigenaar hiervan? Je hebt wel een voorletter en een achternaam, maar geen telefoonnummer of adres op deze pasjes.” Inmiddels heeft hij ervaring met het terugvinden van de rechtmatige eigenaar.

Dat de methode werkt, is volgens Frank Leest in de praktijk gebleken. In beide gevallen waarin hij een portemonnee op straat vond, werkte de methode zelfs „zo goed” dat de personen die hun pasjes kwijtraakten dat pas ontdekten toen Frank ze dat wist te vertellen. Uiteindelijk vonden de portemonnees hun weg naar hun rechtmatige eigenaar.

Bankpassen blokkeren niet nodig

Wat is die methode dan? Frank somt op wat hij zelf zou doen bij het kwijtraken van zijn portemonnee: bankpassen blokkeren. „Maar voordat je dat doet check je eerst even snel op je telefoon of er iets afgeschreven is. Voilà, dat is de trigger!”

„Als vinder heb je de bankrekening en naam van de persoon die je zoekt. Wat je dus kan doen, is na het vinden je mobiele telefoon pakken en 1 eurocent overmaken met als omschrijving: ‘Ik heb je pasjes gevonden, bel me terug op mobiel nr 06-…'”, tipt de LinkedIn-gebruiker.

Hij kan zich goed voorstellen dat het een drama is als je al die pasjes in een keer kwijtraakt. Zijn tweede tip is dan ook: stopt niet zowel je rijbewijs als je ID in hetzelfde mapje.

Of toch wel bankpassen blokkeren na verliezen portemonnee?

Overigens hebben sommige LinkedIn-gebruikers hun bedenkingen bij de tip. Zo schrijft een voormalig bankmedewerker dat je toch altijd beter je bankpassen moet vervangen. „Als voormalig bankmedewerker zou ik dit echt afraden. Op het moment dat een bankpas in handen is geweest van een derde dan moet die te allen tijde worden vervangen. Je weet niet wat er mee is gebeurd.”

Eerder bleek uit onderzoek dat niet alle Nederlanders even eerlijk zijn als ze een portemonnee op straat vinden.

De Spaarrekening van Charlotte: ‘Al mijn spaargeld gaat momenteel op aan mijn advocaat van 200 euro per uur’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.