Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Lifestyle 1 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Planten op de werkvloer tegen ziekteverzuim

Ben je ‘de baas’ en wil je minder zieken op je werkvloer? Hoog tijd om dan te investeren in een kantoortuin. Groen op de werkvloer zorgt namelijk voor een lager percentage ziekteverzuim, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen.

Dat kan ook nog geld schelen: de aanschaf van de planten kan binnen een jaar worden terugverdiend. Naast minder ziekteverzuim, functioneren medewerkers namelijk ook nog eens beter. De universiteit noemt nog een voordeel: planten zijn een goedkoop alternatief om luchtvochtigheid in werkruimtes te verhogen of de ruimte te verkoelen in de zomer.

Lagere bloeddruk

Uitkijken op planten terwijl je aan het werk bent, kan al een hoop goeds doen, vertelt Monique Kemperman. Ze is campagnemanager van kamerplanten bij Mooiwatplantendoen.nl. „We denken dat omdat we uit de natuur komen, we ons lekkerder en veiliger voelen met planten in de omgeving. Je wordt er rustiger van, je bloeddruk daalt en het stresshormoon cortisol neemt af.” Planten zorgen er dus voor dat je fysiek gezonder bent. „Kijk maar eens naar buiten. Op beton of auto’s kijken of uitzicht op een bos, dat geeft je echt een ander gevoel. Dat kun je op kantoor of thuis ook creëren met planten.”

Foto: Pexels

Beter klimaat

Daarnaast zorgen planten ervoor dat het binnenklimaat beter wordt. „Zeker in grote kantoorgebouwen waar de lucht droog is door airco’s en verwarmingen. Planten verbeteren de luchtvochtigheid.” Welke planten je dan moet hebben? „Tenzij je een toegewijde collega hebt met groene vingers, zou ik niet gaan voor planten die elke dag water moeten hebben. Eerder grotere groene planten met stevige bladeren. Denk aan de ficus, palmen of de monstera. Als je eens wat anders wil, kun je gaan voor een hangplant als de epipremnum. Dat is een goede luchtzuiveraar. Je kunt ook een hoek maken met heel veel verschillende planten.”

Foto: Pexels

Thuis een jungle

Wat zijn de do’s en don’ts als je vaak thuis werkt? „Een don’t is in elk geval om geen planten te nemen! Een absolute do is een uitzicht met planten creëren. Dat wanneer je over je beeldscherm kijkt, je een groen uitzicht hebt.” Mocht je echt geen groene vingers hebben, dan is het nog niet verloren. „Ik vind zelf de lepelplant heel fijn. Die laat heel duidelijk zien als hij dorst heeft, dan gaan de blaadjes hangen. Als je ‘m water geeft is ie binnen twee uur weer opgefleurd. Hij geeft het dus zelf aan!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.