Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 feb 2019 / 18:55 uur

Nederlandse overleden in Koerdisch gevangenenkamp

In het Koerdische kamp Ain Issa, in Noord-Syrië, waar vrouwen en kinderen uit IS-gebied gevangen worden gehouden, is een Nederlandse vrouw overleden. Haar twee kleine kinderen zitten nog in het kamp. Dat meldt de NOS op basis van uitspraken van een Koerdische functionaris ter plekke.

Naar schatting zitten dertig Nederlandse vrouwen en kinderen op dit moment in drie kampen in die regio, die bestuurd wordt door de Koerdische meerderheid daar. De vrouwen worden vastgehouden omdat ze zijn overgelopen uit IS-gebied.

Slechte leefomstandigheden

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een Nederlandse vrouw in een van de kampen overlijdt. Al langere tijd wordt er door verschillende partijen in Nederland op aangedrongen vrouwen en kinderen uit de kampen naar Nederland te halen, onder meer vanwege de slechte leefomstandigheden. De vrouw van 32 bekeerde zich op latere leeftijd tot de islam en vertrok een paar jaar geleden samen met haar Belgische man naar Syrië, meldt de NOS.

Ze laat twee kinderen van twee en vier jaar achter. Haar man overleed al eerder. De kampleiding zorgt op dit moment, samen met een Syrische hulporganisatie, voor de twee kinderen.

Minister Grapperhaus wil niet op individuele zaken ingaan en het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de zaak bij hen niet bekend is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse overleden in Koerdisch gevangenenkamp
Sluiten