Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 1 feb 2019 / 20:45 uur

Ook honden en katten moeten tandenpoetsen

Twee keer per dag je tanden poetsen en elk halfjaar een bezoekje aan de tandarts. Wij mensen weten inmiddels wel hoe we goed voor ons gebit moeten zorgen. Maar denk je ook wel eens aan de mondgezondheid van je trouwe viervoeter? Op een leeftijd van twee jaar heeft zo’n 80% van de honden en 70% van de katten gebitsproblemen. Een slecht gebit is de nummer 1-ziekte bij honden en katten. Vaak heeft het dier hier continu ongemak van. Om gebitsproblemen te voorkomen, moeten huisdiereigenaren de tanden van hun huisdier goed schoonhouden en het gebit regelmatig laten controleren. Maar hoe doe je dat?

Foto: Anicura

Nummer 1 ziekte

Zo’n vijfentwintig honden met baasjes hadden zich vrijdagmorgen verzameld in het Vondelpark. Ondanks de kou en de sneeuw stonden zij in de rij voor een gratis gebitscontrole bij hun hond. Ook kregen ze poetsinstructies van dierenarts Floor Stembert: ,,Een slecht gebit is de nummer 1-ziekte bij honden en katten.”

Nederland telt zo’n 1,5 miljoen honden en 1,2 miljoen hondenbezitters en 24% van de 4 miljoen Nederlandse huishoudens heeft een kat. De meest voorkomende gebitsproblemen bij deze huisdieren komen door tandplak. Tandplak ontstaat door miljarden bacteriën die zich vasthechten aan tanden en kiezen. Als dat niet wordt verwijderd, ontwikkelt zich tandsteen en kan het tandvlees ontstoken raken. ,,Die bacteriën kunnen via de bloedbaan naar andere organen gaan en kunnen infecties in de lever, de nieren en het hart veroorzaken,” zegt dierenart Floor Stembert. Bij mensen doet een tandvlees ontsteking pijn en het kan niet anders dat dat bij honden en katten ook pijn doet. Helaas zie je aan het gedrag van een hond of kat nauwelijks of er gebitsproblemen zijn. ,,Dieren kunnen niet duidelijk maken dat ze pijn in de bek hebben. Ze lijden vaak in stilte en stoppen ook niet met eten. Gebits en/of andere gebitsproblemen worden zo pas heel laat ontdekt.”

In het Vondelpark kon je vrijdag een gratis gebitscheck voor honden laten uitvoeren.

Gebitsproblemen voorkomen?

Stinkt de hond of kat uit zijn bek? In 99% van de gevallen heeft dat te maken met een ontsteking door een slecht gebit. Door de bovenlip van het huisdier omhoog te tillen, kun je zien of het dier ontstoken tandvlees, tandsteen of andere gebitsproblemen heeft. ,,Kijk dan goed of er rood, bloedend of gezwollen tandvlees te zien is en of er een bruingele aanslag op de tanden zit. Dan weet je dat er iets niet goed is met het gebit,” zegt Lies Paardekooper, dierenarts en tandheelkundig expert van AniCura Dierenziekenhuis Tilburg. Wat moet je doen om de gebitsproblemen te voorkomen?

Dagelijks poetsen

Op nummer 1 staat poetsen en dan bij voorkeur dagelijks. En het is aan te raden om elk jaar even met het dier langs de dierenarts te gaan voor een gezondheidscheck. Hoe begin je met het poetsen van je tanden van je huisdier? Dierenarts Floor benadrukt dat het belangrijk is om dit proces langzaam op te bouwen. De dieren zijn het namelijk niet gewend dat je ineens hun tanden gaat poetsen. ,,Ze moeten eerst wennen dat je aan de lippen komt, dat kan je doen door het gezicht zachtjes te masseren en de lippen op te tillen. Als dat lukt kun je met een zacht doekje en een beetje tandpasta de hoektanden wrijven. Met dat doekje kun je stap voor stap een beetje verder gaan. Belangrijk is om het dier na afloop te belonen.

Dierentandpasta met vleessmaak

Een zachte babytandenborstel is perfect om de tanden van je viervoeter te verzorgen. Voor je kat of hond zal je wel andere tandpasta moeten gebruiken, namelijk dierentandpasta met vleessmaak.

,,Is dat nou echt nodig?,” hoorde we een van de hondeneigenaren zeggen in het Vondelpark. Dit baasje bleef uiteindelijk toch trouw in de rij staan om zijn hond een gebitscheck te geven. ,,Hoe zit het dan met de dieren in het wild? Of in het buitenland leven veel katten en honden op straat, die gaan toch ook niet naar de tandarts?,” vragen we aan dierenarts Floor.

,,De dieren in het wild worden ook minder oud dan onze huisdieren. Zij zullen ook last hebben van hun gebit, maar in het wild laten ze dit minder snel zien, want dan kom je onderaan de roedel te staan.”

Een andere oplettend baasje vraagt nog of de gebitsproblemen niet met voeding zijn op te lossen. Er zijn namelijk speciale hondenbrokken en sticks op de markt die een reinigende werking hebben. ,,Het kan helpen, maar de dieren moeten die brokken dan wel 20 tot 25 minuten kauwen en dat doen ze bijna nooit. Gezonde voeding voor dieren kun je gebruiken als ondersteuning, maar poetsen is echt de beste oplossing om het gebit schoon te houden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook honden en katten moeten tandenpoetsen
Sluiten