Merel Driessen
Merel Driessen Lifestyle 15 jan 2019 / 14:00 uur

Zo shop je duurzaam je nieuwe outfit

Tweedehands kleding kopen lijkt helemaal terug van weggeweest. Tweedehands kledingzaken schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Tussen 2007 en 2016 steeg het aantal met 32,9 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Naast al die winkels zijn er ook tal van andere initiatieven om op een duurzame manier aan je kleding te komen. Metro licht er een aantal voor je uit.

1. LENA the fashion library

De naam zegt het eigenlijk al, een kledingbibliotheek. Bij LENA the fashion library kun je kleding lenen. Je kunt kiezen om eenmalig iets te lenen omdat je bijvoorbeeld een speciale gelegenheid hebt, maar je kunt ook een abonnement nemen. Die abonnementen zijn er in verschillende prijzen, waar aan elk een bepaald aantal punten verbonden is. Die punten staan voor welke en hoeveel kleding je precies kan lenen. Een top is bijvoorbeeld gemiddeld 25 punten waard, een jumpsuit 100. Heb je een abonnement van 100 punten per maand, dan kun je dus maar één jumpsuit lenen of vier verschillende tops. LENA heeft een eigen vestiging in Amsterdam, maar ook een online shop waar je de kleding kan bestellen.

2. De Wasstraat

Misschien deed je het vroeger al met vrienden of vriendinnen: kleding ruilen. Ruim twee jaar geleden maakten een aantal initiatiefnemers van het kledingruilen een groot evenement in Amsterdam, mét spelregels. Bij de Ceuvel in Amsterdam-Noord wordt sindsdien regelmatig De Wasstraat gehouden. De bedoeling is dat je minimaal drie en maximaal zeven mooie kledingstukken meeneemt. Voor ieder ingeleverd kledingstuk krijg je een voucher waarmee je een ander kledingstuk kunt uitzoeken. Aan sommige stukken hecht de jury zoveel waarde dat ze zelfs meerdere vouchers waard zijn. Kleding die ingeruild wordt moet (uiteraard) schoon en gewassen zijn, geen gaten of vlekken hebben en niet gekrompen of verwassen zijn. Amsterdam is niet de enige plek waar dit soort evenementen worden gehouden. Ook in andere steden in Nederland ruilen mensen massaal kleding met elkaar. Zoals in Arnhem, bij ‘Moven met je kleding!’

3. Hulaaloop

Hulaaloop is eigenlijk hetzelfde idee als LENA the fashion library, maar dan voor de kleintjes. Het initiatief is opgezet door een moeder die zag dat kinderen in hun eerste twee jaar ontzettend snel uit hun kleding groeien. Bij Hulaaloop geven ouders een aantal voorkeuren op voor de kinderkleding, bijvoorbeeld nieuw of zo goed als nieuw. Het kledingsetje wordt vervolgens samengesteld en thuisbezorgd. Past je kind de kleding niet meer? Dan komt er iemand bij je aan de deur om de kleding in te wisselen voor een nieuwe outfit of een maatje groter. Ouders kunnen zo door blijven wisselen tot hun kind maat 92 heeft.

4. The Next Closet

The Next Closet heeft veel weg van United Wardrobe. Ook hier kunnen mensen zelf hun kleding verkopen. Het verschil is dat het hier alleen om designeritems gaat. Je vindt er merken als Louis Vuitton, Gucci en Givenchy. De kledingstukken zijn soms honderden euro’s afgeprijsd. Het team achter The Next Closet checkt altijd of de items niet nagemaakt zijn en garandeert 100 procent echtheidsgarantie. Bij bepaalde merken moeten verkopers zelf een authenticiteitsbewijs opsturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo shop je duurzaam je nieuwe outfit
Sluiten