Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 jan 2019 / 13:19 uur

Te weinig herten afgeschoten in Oostvaardersplassen

Er worden ‘maar’ tien herten per dag afgeschoten in de Oostvaardersplassen en dat is te weinig. Het streven ligt namelijk op zo’n twintig herten per dag. Staatsbosbeheer laat weten tot 1 april ook in de weekenden te willen gaan schieten.

134 herten afgeschoten

Sinds 10 december zijn er 134 edelherten afgeschoten op de vijftien dagen dat faunabeheerders actief waren in het natuurgebied. Staatsbosbeheer verwacht dat de afschot makkelijker wordt nu de winter vordert. Volgens de dienst blijven de herten op flinke afstand van de faunabeheerders. Als ze een auto zien gaan ze er vandoor. Maar van een schot schrikken de dieren minder. Ze vluchten niet in moerassen, zoals van tevoren werd gevreesd.

Een deel van de afgeschoten herten zal voor menselijke consumptie gebruikt worden. Een ander deel blijft liggen en de rest zal afgevoerd worden. Van de 134 afgeschoten dieren zijn er 122 door de poelier afgehaald.

Het effect op de vogels is klein. Natuurbeschermers vreesden het tegendeel, een grote reden voor de rechtszaken die aan waren gespannen in een poging de afschot van de edelherten tegen te houden.

Gebrek aan voedsel

Staatsbosbeheer schiet in opdracht van de provincie Flevoland ruim 1800 edelherten af in het vogelreservaat. Vorig jaar was er veel commotie over de herten in de Oostvaardersplassen. Meer dan de helft van de kudde stierf namelijk door gebrek aan voedsel. Een herhaling van dergelijke taferelen moet deze winter voorkomen worden. Ook denkt Staatsbosbeheer dat het structureel verlagen van het aantal grazers het natuurgebied ten goede komt. Zo is er dan meer ruimte voor landschappelijke variatie en daar profiteren de vogelsoorten weer van.

Vorige winter leidde het voedseltekort in de Oostvaardersplassen tot uit de hand lopende demonstraties en is er uiteindelijk besloten tot bijvoeren. Dat ging in tegen het oorspronkelijke beleid van wilde natuur zonder menselijk ingrijpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Te weinig herten afgeschoten in Oostvaardersplassen
Sluiten