Anne Kersten
Anne Kersten Lifestyle 17 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

#éénerinééneruit: ‘Duizend sneakers hoef ik niet’

Chanica Kist dook in 2017 in Metro op met een duizelingwekkende verzameling sneakers. Vonden we toen. Maar: het zijn er inmiddels méér. We zochten haar samen met kledingmerk Bristol weer eens op om Chanica naar haar #personalgoal2019 te vragen. Hoe staat het er voor met haar verzameling? Waar wil ze naartoe?

Twee jaar geleden bestond haar verzameling nog uit een ‘schamele’ 550 paar. Inmiddels staan er bijna 700 stel sneakers in de kast. Niet letterlijk, want dat zou allang niet meer in de kledingkast van Chanica Kist passen.

Kindjes in de opslag

Nee, tegenwoordig staan haar ‘kindjes’ in een opslag. „Vroeger was mijn verzameling verspreid over familieleden, maar tegenwoordig is het overgrote deel opgeslagen”, vertelt Kist. Op de schoenen na die ze daadwerkelijk draagt, maar zoveel zijn dat er eigenlijk niet. „Ik heb een paar ‘normale’ sneakers die ik gewoon aftrap en in de regen draag. De echt mooie sneakers die ik dubbel heb, doe ik wel aan, maar daar ben ik wel voorzichtig mee. En de écht speciale bewaar ik voor belangrijke evenementen.” De rest blijft gewoon in de opslag staan.

#éénerinééneruit: 'Duizend sneakers hoef ik niet'
Chanika Kist.

Bang dat haar collectie gestolen wordt, is ze niet. „Ik vind het eigenlijk veiliger nu het opslagen staat. Daar is namelijk gewoon beveiliging en het is ook allemaal verzekerd.” Hoe anders was dat toen ze bijvoorbeeld een paar van 45.000 euro nog thuis had staan, daar breekt het zweet je toch spontaan van uit?

Compleet is het doel

Hoewel ze honderden sneakers heeft, is Kist nog lang niet klaar met verzamelen. „Ik wil mijn verzameling zo compleet mogelijk krijgen.” Want zelfs na 700 paar is dat nog niet het geval. „Ik mis nog negen Air Max 1’s”, vertelt ze. Dat is namelijk haar favoriete schoen. „Dat is ook wel een beetje mijn doel voor 2019, hoewel ik natuurlijk precies hetzelfde zei over 2018. Maar ik moet die schoenen gewoon hebben.” Kist is er stellig in: zonder die sneakers is de verzameling niet compleet.

Wat het extra moeilijk maakt is haar schoenmaat, want al haar sneakers zijn in de maat 39/40 en die vind je niet zo vaak. „Ik heb de schoenen wel een aantal keer voorbij zien komen, maar dan niet in mijn maat. En tja, dat is toch wel wat ik wil. Niet dat ik alles aan ga trekken, maar het idee dat het kán, dat is fijn.”

#éénerinééneruit: 'Duizend sneakers hoef ik niet'
Chanika Kist.

Nieuwe dingen voor in huis

Toch is haar #personalgoal2019 helemaal niet méér schoenen kopen, sterker nog: er moeten juist schoenen af. „Ik wil eigenlijk nieuwe dingen voor mijn huis gaan kopen en eigenlijk zou er gewoon een aantal paar weg moeten; ik heb best veel dubbel of zelfs driedubbel namelijk”, vertelt Kist. „Maar ik ben er nog niet helemaal over uit. Ik weet niet of ik er wel afstand van kan doen…”

Toch is ze stellig: „Ik wil geen duizend paar schoenen hebben. Eén erin, één eruit; dat moet het doel van dit jaar worden.” Of dat ook daadwerkelijk gaat lukken, daar is ze wat minder stellig in.

Maar, gelukkig is dat niet het enige wat ze gaat doen dit jaar. „Ik ga ook een expositie van mijn schoenen houden in mijn eigen winkel.” Die winkel, Chaptr One genaamd, heeft ze nu een jaar. „Het is een exclusieve winkel: mensen komen met collecties die ze wegdoen en die verkoop ik dan.” Stiekem hoopte ze dat ze op die manier die paren tegen zou komen die ze nog zocht, maar: „Ik heb tot nu toe nog geen geluk gehad, haha.”

Op zoek

Wil je Kist heel gelukkig maken en haar #personalgoal2019 vervullen? Ze is nog op zoek naar de Nike Air Max 1 Albert Heijn, Dave White, San Fransisco, Supreme Blazer (zwart), Clark Kent en de 90 Kaws. De avonturen van Kist en haar sneakers volgen? Check @shoenica op Instagram.

In samenwerking met Bristol

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
#éénerinééneruit: ‘Duizend sneakers hoef ik niet’
Sluiten