Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Turkije zet Nederlandse journalist Ans Boersma uit

Ans Boersma, een Nederlandse journalist van Het Financieel Dagblad (FD), is donderdagochtend Turkije uitgezet. Boersma, correspondent woonachtig in Istanbul, zit op dit moment in het vliegtuig naar Nederland.

Na een poging haar reguliere verblijfsvergunning te verlengen, werd Boersma woensdag opgepakt en naar een politiebureau gebracht. Daar kreeg ze te horen dat ze werd uitgezet.

https://twitter.com/AnsBoersma/status/1085788423200268288

Geen administratieve kwestie

De precieze reden voor haar uitzetting is niet bekendgemaakt. De Turkse autoriteiten lieten het FD weten dat de reden „veiligheidgerelateerd” is. Er zou geen sprake zijn van een administratieve kwestie. De papieren van Boersma zijn in orde, ook heeft zij een Turkse perskaart voor 2019.

Een advocaat, en het Nederlandse Consulaat-generaal in Istanbul verleenden Boersma woensdag assistentie. Zo bracht een medewerker van het consulaat een bezoek aan het politiebureau. Ook de Nederlandse Ambassade deed een poging de uitzetting te voorkomen. Dit heeft echter geen baat gehad.

Aanvechten

Boersma bracht de nacht op het politiebureau door, en heeft niet meer de mogelijkheid gekregen naar huis te gaan. De journalist stapte op het vliegtuig, met slechts de spullen die ze bij zich had op het moment dat ze naar de immigratiedienst ging. Die avond kreeg ze te horen dat ze donderdagochtend op het vliegtuig naar Nederland zou worden gezet.

Jan Bonjer, hoofdredacteur van het Financieel Dagblad liet weten diep geschokt te zijn door de uitzetting. „Ans deed haar werk verstandig en verantwoord. Deze maatregel is een flagrante schending van de persvrijheid. Het is buitengewoon triest dat journalisten in Turkije niet ongestoord hun werk kunnen doen.”

Boersma en Bonjer lieten weten de uitzetting juridisch aan te vechten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.