Sanne van Rij
Sanne van Rij Lifestyle 6 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Waarom de huidkleurige beha niet voor iedereen is

Menig vrouw kan niet zonder een huidkleurige beha. Gek dus dat Nederlandse lingerieketens en modehuizen alleen beige beha’s verkopen, vindt Rowan Blijd (26) van het KRO-NCRV-programma ‘Yo Mo!’. Vandaag lanceert ze de actie #Benniebeige, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het gebrek aan kleur in de Nederlandse mode-industrie.

Zes huidtinten, één beha

Laten we wel wezen: een huidkleurige beha is voor de vrouw in veel gevallen het praktische antwoord op strakke en doorzichtige kleding. Het lingeriestuk levert bijna een win-winsituatie op: je hebt wél de ondersteuning van een beha, maar kan ’m vrijwel onzichtbaar dragen. Des te vervelender als je er wel eentje wil aanschaffen, maar niet kan vinden vanwege je huidskleur. De huidkleurige beha is namelijk enkel in de tint ‘beige’ verkrijgbaar in de Nederlandse lingerieketens en modehuizen, waarmee honderdduizenden vrouwen in ons land met een andere huidskleur worden gepasseerd. Volgens visagisten en dermatologen zijn er in totaal zes verschillende huidtinten, waar op het gebied van beha’s in ieder geval nog geen rekening mee wordt gehouden.

Foto: Rowan Blijd

#Benniebeige

Dat moet dus anders, vindt Rowan Blijd. Haar gedachtegang sluit aan bij de insteek van het programma Yo Mo!, waar taboes bespreekbaar worden gemaakt. De huidkleurige beha staat volgens haar symbool voor het gebrek aan kleur in de Nederlandse mode-industrie, wat we anno 2017 niet meer zouden moeten willen. De actie #Benniebeige bestaat uit een campagne via social media en een pamflet, waarmee winkelketens aangemoedigd zouden moeten worden om hun inkoopbeleid te verbeteren. Een onderhuidse kwestie in de samenleving ‘bovenhuids’ aanpakken, dat is het doel.

Kerstcadeau

Het pamflet is ondertekend door onder meer Cécile Narinx (hoofdredacteur Nederlandse uitgave van Harper’s Bazaar), Janice Deul (activiste), Lilianne Ploumen (PvdA-Kamerlid), Vera Bergkamp (D66-Kamerlid), Anita Witzier (presentatrice KRO-NCRV) en Gerda Havertong (actrice, presentatrice). Het pamflet wordt eind december overhandigd als kerstcadeau aan in ieder geval Hunkemöller, Hema, Zeeman, Livera en Sapph.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom de huidkleurige beha niet voor iedereen is
Sluiten