Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 6 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

D-day voor ruziënde D66-raadsleden Rotterdam

De crisis tussen de leden van de D66 fractie in de Rotterdamse gemeenteraad is nog niet bezworen. Vandaag zitten het weggestuurde raadslid Jos Verveen en fractieleider Samuel Schampers om de tafel met burgemeester Aboutaleb en de raadsgriffier. De bedoeling is dat helder wordt welke van de zes raadsleden zich nu afsplitsen van de D66-fractie.

Fractiekamer

De onduidelijkheid ontstond nadat fractieleider Samuel Schampers van D66 Verveen een brief schreef namens hemzelf, Robin de Roon, Stefan Kroon, Gerda Eeuwijk en Nils Berndsen waarin zij zeggen dat ze niet meer met hem willen samenwerken en dat hij de fractiekamer niet meer in mag. Verveen schreef daarop een brief aan Schampers waarin hij zegt dat deze de sleutels van de fractiekamer juist moet inleveren nu blijkt dat zij niet meer willen samenwerken. Beiden claimen zij D66 te vertegenwoordigen in de gemeenteraad.

In de normale gang van zaken is het zo dat een fractielid zelf bekend maakt dat hij of zij zich afsplitst. Maar nu is het zo dat fractieleider Schampers bekend gemaakt heeft dat hij Verveen uit de fractie zet, zonder dat Verveen iets in te brengen had. Verveen werd voor de keuze gesteld: of zijn zetel inleveren en weggaan, of zich afsplitsen en dit melden bij de burgemeester. Dit moet hij volgens Schampers binnen 21 dagen doen.

Afsplitsing

Inmiddels is de helft van deze termijn verstreken, dus de tijd dringt om eruit te komen. Maar de vraag is of dat vandaag gaat lukken. Volgens Schampers is het reglement van orde van de gemeenteraad van toepassing. Daarin staat dat het afgesplitste raadslid zich moet melden bij de burgemeester met een nieuwe fractienaam. Maar in dit geval wil Verveen zich helemaal niet afsplitsen. En Schampers en zijn vier partijgenoten willen zich ook niet afsplitsen. Schampers: „Hij moet of zijn zetel inleveren, weggaan of afsplitsen.”

Als Schampers het fractiereglement van D66 Rotterdam gevolgd zou hebben, zou deze onduidelijkheid waarschijnlijk niet ontstaan zijn. In de procedure van dit reglement staat dat indien een fractie een lid wil uitzetten, zij dat met elkaar moeten bespreken in aanwezigheid van het weg te sturen raadslid. Daarna moeten ze dat voornemen bespreken met het afdelingsbestuur van D66 in Rotterdam. Daarna moeten de aanwezigen van fractie en het bestuur stemmen over het wegsturen van het raadslid. Als tweederde daarvoor is, moet het lid de fractie verlaten.

Aboutaleb

Maar deze procedure is dus niet gevolgd. Fractieleider Schampers zegt „dat er geen procedure is” en dat hij dit fractiereglement niet gebruikt. Hij kiest ervoor gebruik te maken van het reglement van orde van de gemeente Rotterdam. Maar dat voorziet dus niet in een oplossing voor deze specifieke situatie. Dit blijkt althans niet uit de tekst in dit reglement. Een conclusie zou kunnen zijn dat burgemeester Aboutaleb zelf een beslissing neemt over de toekomst van de D66-fractie. In die mogelijkheid voorziet het reglement van orde namelijk wel. De gemeenteraad moet daar dan over beslissen.

Volgens Verveen had Schampers dat fractiereglement wel moeten volgen omdat dit bij het aantreden van de fractie zo afgesproken zou zijn. De vraag is echter of dat de enige reden is. Als de procedure, die Schampers dus niet erkent als officieel instrument, wel gevoerd zou zijn, was er aan het einde van de vergadering van bestuur en fractie een duidelijk besluit over de status van Verveen gevallen. Dan was deze discussie niet nodig geweest.

‘Lokale afdeling besluit zelf’

Het landelijke en lokale bestuur van D66 laten de vijf Rotterdamse raadsleden van D66 doorgaan met het uitzetten van hun collega-raadslid Jos Verveen. Dat blijkt uit hun reacties. Volgens voorzitter Anne van Veenstra van de afdeling Rotterdam hoefde de fractie niet in gesprek met Verveen in aanwezigheid van het bestuur over hun voornemen hem eruit te gooien. Volgens haar kunnen de vijf fractieleden hem gewoon wegsturen. De voorzitter van het landelijke bestuur, Letty Demmers, steunt Van Veenstra. „Lokale afdelingen nemen zelfstandig besluiten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
D-day voor ruziënde D66-raadsleden Rotterdam
Sluiten